ÅSIKT

Sätt stopp för hörselskojarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705
Åsa Regnér måste agera när saker som kostar ett par hundralappar plötsligt kostar flera tusenlappar.
LEDARE

Lennart Assarsson i Huddinge utanför Stockholm är 81 år och behöver en hörapparat. I vintras fick han den utprovad hos en hörselmottagning.

Priset, 16 000 kronor. Om Assarsson i stället hade valt en apparat ut det sortiment landstinget upphandlat skulle en ha kostat 600 kronor, men det berättade inte mottagningen som för övrigt tillhör samma koncern som säljer den dyrare apparaten.

Dyr valfrihet

Det är SVT som berättar om Lennart Assarsson och hans dyrbara hörapparat, men situationen är inte alls unik. Landstingen i Stockholm och Skåne har infört ett system där patienter som vill kan byta standardapparaten mot en ur ett “privat sortiment” och betala mellanskillnaden själv.
Valfrihet skulle man kunna säga. Problemet är att det samtidigt är en väldigt bra affär för de mottagningar som provar ut apparaterna.

I Stockholm och Skåne ägs nio av tio mottagningar av koncerner med egna hörapparatsmärken.
Förra året kom 85 procent av de hörapparater som såldes i Stockholm ur det “privata sortimentet”.

Inga fördelar

Hörselskadades riksförbund har länge kritiserat att systemet eftersom det styrs av ekonomiska intressen, inte av patienternas behov. Socialstyrelsen och Statens medicinsketiska råd har också haft kritik, och nyligen överlämnades Hjälpmedelsutredningen till äldreminister Åsa Regnér.

Utredaren hittar inga tydliga fördelar med den modell som används i Stockholm och Skåne, i alla fall inte för patienterna.
Systemet med “hörselcheckar” är verkligen inte det första exemplet på en ordning som skulle ge människor valfrihet, men som blev en frihet för privata företag att sko. Men det skulle kunna vara det sista.

81-åringar ska inte tvingas betala tusentals kronor extra för att kunna höra.

ARTIKELN HANDLAR OM