Inte ett ord om Pakistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Aldrig har väl omvärlden varit så långt borta som i den svenska valrörelsen.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin nämnde inte ens det katastrofdrabbade Pakistan i sina sommartal. Klimatförändringarna var som bortblåsta i talen som mest kom att handla om den svenska plånboken.

På Södermalms torg fick vi visserligen veta att den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson ska sitta i FN:s panel för global hållbarhet. Men av den gamle klimatkämpen Fredrik Reinfeldt fanns ingenting kvar. Han har inte pratat om klimatet sedan han kom hem från det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn. Sannolikt var hans klimatvurm bara en förevändning för att driva igenom beslutet om mer kärnkraft.

Trots att de globala frågorna alltid varit viktiga för arbetarrörelsen fick de heller ingen plats i Mona Sahlins tal. Det unga och välberesta Södermalm hade säkert uppskattat en utrikespolitisk ambition.

Utbrott av kolera oroar

För samma helg som de två statsministerkandidaterna talade i varsin del av Södermalm besökte FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon det översvämningsdrabbade Pakistan. Utbrott av kolera oroar och minst 36?000 människor uppges lida av akut diarré. Bristen på rent vatten är stor i det land där 1?600 personer hittills har mist livet. FN varnar nu om en andra dödlig våg.

20 miljoner pakistanier saknar hem, mat och rent vatten. Sex miljoner barn riskerar livshotande sjukdomar.

De måste lyfta blicken

Pakistan är ett av världens mest oroliga länder, märkt av uppror, strider och extrema väderförhållanden. Med den svage ledaren Asif Ali Zardari ökar nu risken för social oro och konflikter.

Om Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin vill framstå som kompetenta regeringschefskandidater måste de orka lyfta blicken och se även den här delen av världen.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.