ÅSIKT

Anders Borg bör oroa sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ogenomtänkt  Anders Borgs hyllning av den brittiske kollegan George Osbornes rekordstora sparpaket är obegriplig.
LEDARE

Det sägs att Angela Merkel och Nicholas Sarkozy knappt pratar med varandra. G20-mötet som börjar i dag i Toronto lär bli intressant. ”Återhämtning och nya möjligheter” är titeln. Andra skulle kalla det ”Sparpaket och nya katastrofer”.

Det är svårt att säga exakt när det hände. Men någon gång de senaste åtta månaderna blev ett antal europeiska regeringar som tokiga i nedskärningar. Det ska göra ont! Och det ska göra ont genast! Trots att ekonomin knappt har återhämtat sig.

Rekordstort sparpaket

USA är av annan åsikt. De minns hur Franklin Delano Roosevelt 1937 började skära ner för tidigt, med katastrofala konsekvenser. Frankrike lutar åt att

hålla med Barack Obama. Därav kylan mellan Merkel och Sarkozy.

Storbritanniens nya högerregering presenterade i veckan ett rekordstort sparpaket. Anders Borg hyllade sin kollega George Osborne och Svenska Dagbladets ledarsida blev så till sig att den utbringade en skål för de brittiska nedskärningarna. Det är faktiskt helt obegripligt.

Internationella valutafonden IMF är knappast känd för att tveka en sekund i att föreskriva hårdföra besparingar. Men IMF föreslog i februari att Stor-

britannien skulle avskaffa sitt underskott 15 år långsammare än vad David Camerons regering nu gör. De brittiska nedskärningarna handlar om ideologi. Inte ekonomi.

En andra lågkonjunktur

Det finns ingenting som tyder på att den privata sektorn ännu anställer eller investerar i en sådan takt att det skulle kunna kompensera för nedskärningarna.

Arbetslösheten kan dra iväg ner i en andra lågkonjuktur och underskotten inte minska trots nedskärningarna. Till skillnad från den svenska budgetsaneringen på 90-talet kommer Storbritannien inte heller att få hjälp av penningpolitiken. Den brittiska räntan kan inte sjunka så mycket mer.

Hotar tillväxten

Den kände finansmannen George Soros hävdade i onsdags att Tysklands krav på omedelbar budgetbalans är en fara för hela EU. Det hotar tillväxten och skapar instabilitet på finansmarknaderna. Framförallt går politiken rakt emot allt vad världen borde ha lärt sig av den stora depressionen på 1930-talet.

Sådana jämförelser är förstås alltid svåra att göra – dagens ekonomier är väldigt annorlunda. Men Japans kris på 1990-talet gav samma slutsats.

Tyskland tycker däremot att man ska skära även om man i dagsläget inte får någon effekt av att skära. Tyvärr kan det få allvarliga konsekvenser för hela Europa.

Anders Borg borde oroa sig. Inte starta en hyllningskör.

KK