Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Mycket väsen för 8 procent

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

berör 1,5 av 10 Tack vare Villaägarnas lobbykampanj pratas det mycket om de rödgrönas fastighetsskatt. Men vad som inte nämns lika ofta är att de allra flesta inte kommer att beröras av den – eller få sänkt skatt.

27 MAJ 2010. Fastighetsskatten

I valtider vädrar lobbyisterna morgonluft. Det är då de kan spela ut partierna mot varandra och avkräva dem löften inför framtiden.

Just nu är det Villaägareföreningen som driver kampanj. Den vill givetvis att villaägarna ska få de största förmånerna och om det skulle ske på bekostnad av andra så är det ingenting föreningen behöver ta ansvar för. I går gick man ut hårt och skickade ett press­meddelande:

”Vanligt folk drabbas av rödgrönas fastighetsskatt.”

Drar sig inte för att skrämmas

Med hänvisning till Statistiska Centralbyrån hävdar man att en ny fastighetsskatt framför allt drabbar vanliga löntagare. Det är givetvis inte sant och egentligen är det ingen större nyhet att Villaägareföreningen inte vill ha någon skatt. Den vill ju varken ha rödgrön fastighetsskatt eller alliansens fastighetsavgift. Det är därför föreningen inte drar sig för att skrämma upp folk.

Stockholmare har de dyraste husen och de är mest oroliga för sitt boende, larmar Villaägareföreningen vidare i ett annat pressmeddelande.

Rör inte många hus

Men om vi verkligen tittar i oppositionens förslag får hela 92 procent av husen i Stockholm oförändrad eller sänkt fastighets­skatt med en rödgrön regering.

Förslaget handlar bara om fastigheter med ett taxeringsvärde på över 4,5 miljoner kronor. Det handlar om en eller ett par procent av fastigheterna i någon av Stockholms förortskommuner.

I Upplands Väsby handlar det om 36 hus, i Järfälla om 52 hus, i Sigtuna om 100 och i Nynäshamn om 155 fastigheter. Inte särskilt många hus alltså.

I Danderyds kommun är det däremot 3 642 hus eller över 50 procent av beståndet som kommer att upptaxeras. Fastighetsskatten är en skatt för de riktigt stora villorna som kostar över sex miljoner på den öppna marknaden. Den kommer inte att drabba några rad­huslängor.

Bör inte bli en valfråga

För de pensionärer eller låginkomsttagare som bor i en dyr villa införs en

begränsningsregel. Den innebär att en pensionär med 12 500 kronor i månaden kan bo kvar i sin åttamiljonersvilla med oförändrad skatt.

I valrörelsen borde fastighetsskatten inte bli något större nummer. Väljarna bryr sig mer om jobben och den välfärd som fastighetsskatten ska bekosta. Problemet uppstår om media låter lobbyisternas särintressen dominera debatten.

Då finns alltid risken att partier springer dem till mötes, rädda att förlora några marginalväljare. Då kan de pengar som skulle gå till barn och gamla i stället försvinna ner i rika husägares redan fyllda fickor.

EF