Mejla

Eva Franchell

Kärlek och hat i Stockholmsvalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nog blev han hånad för sitt kärleksförslag. När den socialdemokratiske landstingskandidaten Ilija Batljan föreslog förskola, kemtvätt och butler i tunnelbanan blev det ett himla liv.

Men han ville bara att stressade stockholmare skulle få avlastning för att hinna skratta och älska. Nu visar det sig att hans belackare hade fel, kärlek lönar sig. I den senaste opinionsmätningen från United Minds stiger Ilija Batljans popularitet, många väljare som inte vill rösta på Socialdemokraterna i riksdagsvalet kommer ändå att lägga sin röst på Ilija Batljan i landstingsvalet.

Ska man synas i Stockholm får man sticka ut. Minns Annika Billström som 2002 vann Stockholms stad med höjda skatter och strid om trängselavgifterna. Då slog det gnistor.

Stockholmarna gillar en fighter.

Annars ligger stockholmspolitikerna mest i medieskugga. Hur många stockholmare kan peka ut Sten Nordin, Kristina Alvendal, Madeleine Sjöstedt eller Ewa Samuelsson? Ändå är det de som styrt Stockholm i fyra år nu och sänkt skatten, reat ut bostäder och privatiserat äldrevården.

I kväll får moderate finansborgarrådet Sten Nordin försvara privatiseringsivern i den klassiska Vasaparksduellen mot socialdemokraternas Carin Jämtin (ändå ganska känd från gamla regeringen). Det brukar bli fin stämning i parken med mörker, strålkastare och nervösa valarbetare i publiken. Debatterna i Vasaparken började redan på 50-talet och har blivit en tradition som till och med medierna hittar fram till.

Slaget om Stockholm kan inledas i kväll.

Sten Nordin kommer att presentera ett valprogram som lovar allt, sådana är de nya Moderaterna. Motorvägar, spårvägar och cykelvägar, det finns ingen gräns för hur många vägar han vill dra trots sänkta skatter. Men då måste Carin Jämtin blixtra till.

Vägarna leder inte bort från de verkligen problemen. Stockholm lider av bostadsrist, dagisbrist och ojämlikheten växer i skola och omsorg.

Sten Nordin kommer att säga att en rödgrön valseger blir en tvärbroms för tillväxten i Stockholm.

Men då kan Carin Jämtin kontra med den borgerliga utförsäljningen av stadens torg som nu driver företagare mot konkurs.

Det gör ingenting om hon blir förbannad, stockholmarna älskar en fighter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell