Ledare

Fredrik Reinfeldt ingen statsman

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Vill inte ha en sexköpsaffär i valrörelsen”

Kris Efter utpekandet av Sven Otto Littorin som sexköpare är det nu han sätts på prov, statsmannen Fredrik Reinfeldt. Frågan är bara om han pallar för trycket.
Kris Efter utpekandet av Sven Otto Littorin som sexköpare är det nu han sätts på prov, statsmannen Fredrik Reinfeldt. Frågan är bara om han pallar för trycket.

Det är nu han sätts på prov, statsmannen Fredrik Reinfeldt. Frågan är bara om han pallar för trycket.

Det är i kris det verkliga statsmannaskapet visar sig, men hittills har Fredrik Reinfeldt mest gömt sig bakom någon annans provocerande pr-strategi. Hela hanteringen av Littorinaffären har varit en iscensatt iskall dumpningsmanöver. Planerad, säkert, men ändå så genomskinlig.

Fredrik Reinfeldt vill inte ha en sexköpsaffär i valrörelsen.

Utfrysningen total

Under bilan kallade Fredrik Reinfeldt i går till presskonferens utanför Rosenbad, men bara för att upprepa vad Sven Otto Littorin sagt till honom i tisdags. Sedan dess har statsministern inte haft någon kontakt med sin före detta arbetsmarknadsminister.

Det är raffinerat, statsministern väljer att svara på frågor om Sven Otto Littorin på kajen utanför Rosenbad. I varje detalj markerar Reinfeldt att Littorin inte längre hör hemma i regeringen.

Utfrysningen är total.

Efter utpekandet av Sven Otto Littorin som sexköpare kan man tycka att han får skylla sig själv. Ungefär som Beatrice Ask tyckte att man kunde skicka hem grälla kuvert till alla misstänkta sexköpare. Men så enkelt är det inte. Varje sexköp är en tragedi och ett misslyckande för samhället.

Ingen pardon

En statsman måste kunna förmedla just den mångfacetterade känslan. Sven Otto Littorin är ju inte heller dömd för brottet.

Men i går visade Fredrik Reinfeldt ingen pardon.

Kanske är det semestern som lockar. Brådskan kan bero på att Reinfeldt och hans strateger vill komma i väg. Även om tsunamikatastrofen hade en helt annan tragisk dimension är det inte svårt att dra parallellen. Den gången blev krishanteringen snabb, slarvig och okänslig därför att ingen ville offra sin julledighet.

Bitter och besviken

Kanske är det så att Fredrik Reinfeldt helt enkelt inte har förmågan att välja rätt medarbetare, listan börjar bli rätt lång nu: handelsminister Maria Borelius, kulturminister Cecilia Stegö Chilò, försvarsminister Mikael Odenberg, statssekreteraren Ulrika Schenström – och nu arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt känner sig både bitter och besviken.

Kanske är det helt enkelt så att han dessutom drabbats av moralångest inför misstanken att en sexköpare och brottsling suttit i regeringen i nästan fyra år.

I vilket fall är det inte statsmannatakter Fredrik Reinfeldt visar upp i dessa dagar.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!