Förtroendet har raserats

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TIGER Sven Otto Littorin har haft all möjligheter att kommentera uppgifterna om sexköpet, men det har han inte gjort. På en presskonferens i Visby meddelar han att han omedelbart avgår som arbetsmarknadsminister – utan att svara på frågor. Sen åker han med regeringsplanet till Stockholm.
TIGER Sven Otto Littorin har haft all möjligheter att kommentera uppgifterna om sexköpet, men det har han inte gjort. På en presskonferens i Visby meddelar han att han omedelbart avgår som arbetsmarknadsminister – utan att svara på frågor. Sen åker han med regeringsplanet till Stockholm.

Samtidigt som regeringen diskuterar en skärpning av sexköpslagen kommer avslöjandet:

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin pekas ut som sexköpare.

Han är inte dömd, det ska slås fast direkt. Men Aftonbladets avslöjande i dag är väl underbyggt och övervägt.

Nu måste Fredrik Reinfeldt agera för att återupprätta förtroendet för landets sittande regering.

Dålig krishantering

Det räcker inte med att entlediga Sven Otto Littorin från uppdraget som arbetsmarknadsminister. De senaste dagarnas krishantering duger helt enkelt inte.

Det spelar ingen roll om det var Sven Otto Littorin själv eller någon annan som skrev talet till presskonferensen. Han borde ha fått rådet att undvika alla de detaljer om familjen som han sannolikt redan ångrar. Den intimiserande presskonferensen skapade en bild av en ensam man och hans familj. En bild som partistrategerna sannolikt ville uppnå för att visa att Sven Otto Littorin nu inte tillhör alliansregeringen längre.

Gick med blixtens hastighet

Sedan sattes han på ett plan långt bort från journalisterna medan regeringskansliets tjänstemän fick order om att radera alla uppgifter om den förre arbetsmarknadsministern. Det gick med blixtens hastighet och så var samtliga bilder på Sven Otto Littorin borta från regeringens hemsida.

Med drygt två månader kvar till valet försöker Fredrik Reinfeldt skapa största möjliga avstånd mellan sig själv och Sven Otto Littorin. Statsministern har varit fullkomligt iskall i sina kommentarer.

Straffet kan höjas

Frågan om sexköp är besvärande för Moderaterna också rent politiskt. Så sent som i våras lanserade justitieminister Beatrice Ask idén skicka hem grälla

kuvert till misstänkta sexköpare. Det värsta som kan hända dem som är ute och köper sex, det är att någon i omgivningen får reda på det, sa hon då. Även om Beatrice Ask fick backa från det förslaget, tog hon så sent som för en vecka sedan emot ett betänkande som föreslår att straffen för sexköp höjs från sex månader till ett år.

Sexköp är rent generellt ett brutalt utnyttjande av svaga människor och inte en fråga någon regering kan sopa under mattan av rädsla att förlora makten.

Förtroendet för det här landets regering har redan raserats.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.