Rasism får miljonstöd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Får presstöd  Marc Abramsson, partiledare i Nationaldemokratena, har skäl att vara glad i dag. Partiets tidning Nationell Idag har beviljats verksamhetsstöd på 2,3 miljoner kronor. Vilket på nytt upplivar debatten om presstödets framtid.
Får presstöd  Marc Abramsson, partiledare i Nationaldemokratena, har skäl att vara glad i dag. Partiets tidning Nationell Idag har beviljats verksamhetsstöd på 2,3 miljoner kronor. Vilket på nytt upplivar debatten om presstödets framtid.

26 APRIL 2010 Tvåmiljonertrehundratusen skäl att skrota presstödet? Diskussionen om presstödet har sannerligen tillförts nytt bränsle efter beslutet att National-

demokraternas tidning Nationell Idag beviljats 2,3 miljoner kronor i verksamhetsstöd.

Man kan tycka att bara det faktum att stödet är ämnat att gynna ”mångfald” skulle räcka för att diskvalificera Nationaldemokraternas tidning.

Men så enkelt är det naturligtvis inte. Tidningen uppfyller tydligen de satta kriteriena för stödet. Upplagan är tillräckligt stor, de betalda exemplaren tillräckligt många. Åsikter räknas inte.

Nyhetsmagasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist skrev i DN häromdagen, i samband med att han avsade sig sin plats i Presstödsnämnden, att Nationell Idag ”hade trivts bra på Rasbiologiska institutet”. En träffande beskrivning.

Nationaldemokraterna framhålls ibland som kontrast till Sverigedemokraterna, en jämförelse som då syftar till att förläna de senare viss salongsfäighet; ett parti som krupit ur sin rasism och som visserligen har invandrarkritik på sitt program, men som långsamt är på väg att bli som andra. Det är en bra bit från sanningen.

SD inte bättre

Den som ser noga efter märker att Sverigedemokraterna

inte gjort upp med så mycket av sitt förflutna. Det är etnicitet hit och nation dit och kulturell enhet däremellan. Samma tankefigurer som hos Nationaldemokraterna, som bara uttrycker sig råare och mer gapigt provokativt. Förhållandet mellan de

båda påminner egentligen bra mycket om rollerna mellan ungdomsförbund och moderparti.

Nationaldemokraterna önskar Sverigedemokraterna framgångar och agerar samtidigt uppkäftigt pådrivande, driver gyckel ibland, precis som ett ungdomsförbund som tycker att partiet blivit opportunt och fegt: ”Vi som var med och byggde Sverigedemokraterna i slutet av 90-talet ... häpnar över vart SD i dag är på väg.” Det går ju ”utmärkt att nå resultat med en äkta nationalistisk politik”, som NPD i Tyskland och BNP i Storbritannien, det ena nazistiskt, det andra fascistiskt.

Den rasistiska rörelsen ska nu belönas med statligt stöd.

Martin Ahlquists frustration är mångas.

Se över reglerna

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill att presstödsreglerna ses över. Liksom Socialdemokraternas Leif Pagrotsky. Det är värt ett försök. Kanske med en demokratiklausul av den art som styr public service-företagen. Presstödet håller nu delvis på att formas om och med ett medielandskap i förändring kommer omformningsprocessen att fortskrida.

Ett avskaffande av stödet rakt av vore detsamma som tack och godnatt för tidningsvärldens mångfald. Ett sådant offer ska extremismen inte få skörda.

KA

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.