Ledare

Mona – här är din läxa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FÖREBILD Mona Sahlin sneglar på Moderaternas förändring när socialdemokratin ska göras om. ”De har förändrat bilden av partiet, men också gjort förflyttningar i sakfrågor”, säger Sahlin.
FÖREBILD Mona Sahlin sneglar på Moderaternas förändring när socialdemokratin ska göras om. ”De har förändrat bilden av partiet, men också gjort förflyttningar i sakfrågor”, säger Sahlin.

LEDARE

12 NOVEMBER 2010. Socialdemokratins kris

Moderaternas pånyttfödelse blir en av förebilderna när socialdemokratin ska göras om. På något annat sätt är det svårt att tolka Mona Sahlins uppskattande ord om motståndaren.

”De har förändrat bilden av partiet, men också gjort förflyttningar i sakfrågor”, säger hon i Svenska Dagbladet.

Frågan är, vad är det då Moderaterna gjort?

För drygt fem år sedan, i slutet av augusti 2005, lanserade Fredrik Reinfeldt de ”nya”

Moderaterna på partiets stämma. Ska sanningen fram var det en uppläxning av ett parti som fastnat i sin egen självgodhet.

”När jobbet hotas är det ingen skillnad på moderater och andra”, sa Reinfeldt till de partikamrater som promt ville riva upp anställningstryggheten.

”Den skinande skattekronan har en baksida”, sa han till dem som ville sänka skatten för de mest förmögna. En krona som användes till fel skattesänkningar kunde inte användas för att amortera statsskulden, satsas i skolan eller betala rättsväsendet.

Ut över landet förmedlades bilden att de nya Moderaterna gjort upp med allt. Kanske är det så Mona Sahlin tänker sig en socialdemokratisk förnyelse efter det senaste katastrofvalet.

Men, för det finns ett stort men, Reinfeldt stannade inte vid att ifrågasätta allt det gamla. På åtminstone en punkt lovade han bergfast kontinuitet.

”Moderaterna kommer att vara garanten för att en alliansregering sänker skatten”, sa han i Örebro för fem år sedan.

Har han levererat. En kärna som bestod förändringen.

När socialdemokratin nu ännu en gång ska förnyas är kravet det samma. Mitt i det nya behövs något bestående. För socialdemokratins del skulle det kunna stavas konkreta planer på breda jämlikhetsreformer som gynnar de flesta.

Eller ökad jämlikhet, kort och gott.

Uppgifter saknas inte:

Arbetslivet och arbetslösheten, den gemensamma välfärden och trygghetssystemen. Miljöproblemen och de regionala klyftorna. Utmaningen att vi blir allt äldre. Och så vidare.

Läxan Mona Sahlin och Socialdemokraterna kan lära av de nya Moderaterna är kanske att förnyelse kräver omprövning, men framför allt att det handlar om att värna kärnan i den egna övertygelsen.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!