Ledare

Skit i julen och slipp stressen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så här dan före dan duger egentligen bara ett råd:

Stanna hemma.

Det är bara galningar som tror att de kan komma fram i tid när de beger sig ut på vägarna i minus 20-30 grader och snöstorm. Klä er varmt, ta med dryck och glöm inte spaden, uppmanar en man på radion.

Om inte Trafikverket plogar, då får man skotta själv.

Trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall kastar in ytterligare en rekommendation och uppmanar bilisterna att köra på mötesfria vägar.

Andra föredrar raka spåret och tar tåget. Men även där är det regeringens glädjekalkyl som gäller. Kommunikationsminister Catharina Elmsäter Svärd uppmanar julresenärerna att vara ­”noga förberedda med kläder och skor och beredda på att det kan ta tid.”

Om inte SJ kommer, då får man hålla värmen på perrongen.

Två miljoner svenskar reser under jul- och nyårshelgerna. Det är en knapp fjärdedel av befolkningen som just nu byltar på sig för att klara den svenska infrastrukturen. Det är högst osäkert om de hinner fram till Kalle Anka.

”Så överlever du julstressen”, skriver tidningen Metro. Det är stressforskaren Aleksander Perski som tycker att man helst inte ska åka någonstans alls, men om man verkligen måste så gäller det att planera sin resa och åka i god tid. Den som vill vara framme till julafton borde med andra ord ha åkt för länge sedan.

Jag är inte säker på att det är just det man vill höra när SJ rapporterar om nya växelfel.

Var fjärde svensk känner stress inför julen, visar en undersökning gjord av Svenska kyrkan och Sifo. Svenskarna stressar upp sig av släktresor, klappköp, julstädning och matlagning. I år beräknas julhandeln omsätta 65 miljarder kronor. Just i dag griljeras nio miljoner kilo julskinka i 4,5 miljoner nyskurade hem.

Det är enorma krafter som sätts igång för att i morgon nå sin kulmen under några futtiga julaftonstimmar. För alla de som kommit fram och ännu inte brutit i hop, vill säga.

På juldagen är allt över. Svenska kyrkans undersökning visar att 15 procent av befolkningen faktiskt inte kommer ihåg en enda julklapp från förra året. Hälften kommer inte ihåg vem som gav vad.

Men det är först i övermorgon vi börjar den resa som går hem igen.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

LÄS VIDARE

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell

Jul

Stress