Mejla

Eva Franchell

Med Ebba Busch blir det mer bråk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor.

LEDARE

Hon är mer höger än kristen. Ebba Busch Thor är snarare Sveriges svar på Sarah Palin. I Kristdemokraternas kommande partiledarstrid kommer hon inte att spara på krutet.

Hon tycker att Kristdemokraterna är för mesiga, hon efterlyser mer jävlar anamma och nog kommer det att bli bråk alltid. Angreppen kommer att bli konservativa för hon tillhör Kristdemokraternas unga hard core-höger.

Med Ebba Busch Thor i ledningen skulle Kristdemokraterna satsa mer på frågor som restriktiv flyktingpolitik, hårdare straff och mer pengar till försvaret, säger statsvetaren Magnus Hagevi till Svenska Dagbladet.

Ebba Busch Thor är emot kvotering och för hemmafruar. Hon är Sarah Palin och på sin blogg politiserar hon redan sin graviditet. Det är en myt att kristdemokratiska kvinnor står hemma vid spisen.

De tycker bara att andra kvinnor ska göra det.

Ebba Busch Thor utmanar nu mer traditionella kristdemokrater som Acko Ankarberg och Jakob Forssmed. Det kommer att bli en delvis öppen valprocess där de olika kandidaterna får tävla mot varandra. För några år sedan var det Centern som lät kandidaterna Annie Lööf och Anna-Karin Hatt tävla om högsta posten. Två kvinnor stod mot varandra den gången också.

Det är anmärkningsvärt att det är borgerligheten som nu lanserar kvinnliga kandidater på löpande band. Med Moderaternas Anna Kinberg Batra och sannolikt Folkpartiets Birgitta Ohlsson kan Alliansen snart ledas av enbart kvinnor.

Miljöpartiet leds ständigt av en kvinna och Vänsterpartiet har i alla fall letts av en framgångsrik kvinna. I helgen håller Gudrun Schymans nya parti Feministiskt initiativ sin kongress.

En ensam kvinnlig partiledare får problem, det kan säkert både Maud Olofsson och Mona Sahlin vittna om. Men när många kvinnor tar toppjobben, då bildar de normen. Då sätter de dagordningen och även om Ebba Busch Thor har en ärkekonservativ värdegrund, så bloggar hon ändå sin graviditet.

Precis som Stefan Löfven hänvisar till sin bakgrund, kommer de kvinnliga partiledarna att prata om sin. Det ställer krav på socialdemokratin som inte kan framstå som något mansparti. Det är bara vänstern som kan lyfta feminismen.

Problemet för kvinnorna är att Ebba Busch Thors politik vore raka motsatsen.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna

Ebba Busch

Anna Kinberg Batra

Annie Lööf

Birgitta Ohlsson

Sarah Palin

Eva Franchell