Anders Lindberg

”Boom! Där rök försvaret”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

15 AUGUSTI 2014. FÖRSVARET.

För drygt ett år sedan sände rysk tv en parodifilm om det svenska försvaret till tonerna av Abbas ”Mamma mia”. Filmen inleddes med överbefälhavaren Sverker Göransons uttalande om att Sverige numera bara kan försvara sig i en vecka.

Parodin avslutades med att Sverige borde välkomna Ryssland som skyddsmakt och att en dansare flinande höll upp ett surdegsbröd.

Till saken hör att Försvarsmakten just då hade en rekryteringskampanj där en ung man bakade just surdeg. Rysk propaganda vet vad den gör.

En fräck affisch

I går kunde Expressen berätta om Moderaternas valkampanj. Partiet ska lägga 24 miljoner kronor på att svart­måla de rödgröna.

En av affischerna har texten: ”Boom! Där rök försvaret”.

Det är så fräckt att man nästan kan tro att de som gjorde den ryska parodifilmen gett Moderaternas pr-byrå en hjälpande hand.

Inför valet 2006 fanns ingen uppgörelse inom Alliansen om försvarspolitiken. Moderaterna fick försvarsministerposten och de flesta trodde nog att Sveriges försvar skulle moderniseras och stärkas.

Besparingar på 10 procent

I stället levererade finansminister Anders Borg 2007 ett dråpslag och aviserade besparingar på tio procent. Försvarsminister Mikael Odenberg avgick i protest.

Sedan dess har neddragningarna på försvaret fortsatt. Äldre försvarsmateriel har inte ersatts med ny, underhållet är eftersatt och de tunga systemen, som stridsvagnar, flyg och ubåtar, övas allt mindre.

En tid före valet 2010 avskaffades den allmänna värnplikten med tre rösters marginal i riksdagen. Resultatet blev en systemkris. Det har varit notoriskt svårt att få rekryteringen av soldater och sjömän att fungera tillfredsställande.

Moderaternas nya försvar ska vara på plats tidigast 2023. Sverige kommer då att kunna försvara landet i en vecka mot ett begränsat militärt angrepp. Vi kommer i princip bara att kunna försvara Stockholm, eller möjligen Skaraborg. Men i praktiken har Moderaterna gett upp målsättningen att hela Sverige ska försvaras.

”Boom! Där rök försvaret”.

Stark kritik

Riksrevisionen, som granskat försvarspolitiken, har varit skoningslös i sin kritik. Försvaret övar inte tillräckligt, materiel och vapen räcker inte. Det finns en stor obalans mellan politikernas ambitioner och de pengar försvaret får.

Samtidigt har Ryssland rustat upp, invaderat Ukraina och flyttat gränser i Europa med våld. Men nedskärningarna i försvaret har fortsatt.

Moderaterna ska enligt uppgift sätta upp sin försvars­kampanj på Östermalm i Stockholm för att vinna försvars­vänner.

Affischerna vore nog mer populära om de sattes upp utanför ryska ambassaden i stället.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN