ÅSIKT

Myt att företagare måste vara höger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Inte hemmaplan De fyra borgerliga partiledarna gillar att synas med företagare. Men de ska nog inte ta deras röster för givna.
LEDARE

Småföretagare behöver också trygghet. För många som driver egna verksamheter kan inkomsterna vara ojämnt fördelade över året. Ena månaden kan det gå strålande för att nästa månad knappt ge en krona. Utgifterna å andra sidan - lokalhyran, el och materialkostnader - finns där oavsett hur affärerna går.

Därför är ekonomisk trygghet en viktig fråga, även för den som har en egen liten klädbutik eller målarfirma. För en del står valet dessutom mellan arbetslöshet eller att driva eget. Det är därför inte alla som har ett starkt kapital i ryggen. 

Breda reformer

Samhället kan göra flera saker för att göra livet lättare för företagare som lever med ekonomisk instabilitet. Att det byggs bostäder med låga hyror eller att det finns billig kollektivtrafik är några exempel. Det gäller att hitta reformer som gynnar breda grupper i samhället. Både den som är arbetslös, den med fast anställning och småföretagaren har nämligen allt att vinna på gemensamt finansierad samhällsservice.

Men det är inte sådant som kommer upp i debatten.

Missar sociala frågor

Hotell- och restaurangägarnas organisation Visita har under våren drivit en aggressiv kampanj i syfte att få politikerna att behålla den sänkta krogmomsen. 2012 reducerades momsen från 25 till 12 procent och det kostade staten 5,4 miljarder kronor, i form av uteblivna skatteintäkter, på ett år. Detta är alltså pengar som hade kunnat gå till reformer i stället. Inte nog med att förslaget både är dyrt och har gett få nya jobb är det svårt att förstå varför just restaurangägare ska gynnas men inte andra.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna missar många gånger småföretagarnas behov eftersom de sällan intresserar sig för sociala frågor. Kanske var det därför det gick så snett med karensdagarna?

Ingen ersättning

Förr kunde egenföretagare ha en karensdag om man valde att betala en högre egenavgift. Men år 2010 ändrade den borgerliga regeringen reglerna så det blev sju karensdagar för företagare. Alltså skulle man inte få någon ersättning från Försäkringskassan de sex första sjukdagarna. Efter massiv kritik från oppositionen och småföretagare backade högerpartierna.

Många väljer att driva egna företag för att bestämma över sin egen arbetstid och för att kunna vara sin egen chef. Genom att jobba ihop en lön och göra det man trivs med är just det som motiverar.

Att högerpartier skulle förstå sig på småföretagare bättre än partierna på vänsterkanten är därför mest en myt.

ARTIKELN HANDLAR OM