Ledare

Borgs svindyra jobb för unga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Regeringens insatser mot ungdomsarbetslösheten fungerar inte. De kostar bara pengar.

Vi börjar känna igen mönstret. Socialdemokraterna ifrågasätter några av regeringens mest generösa skattesänkningar, och ministrarna svarar med att vråla skattechock och presentera en siffra för hur många jobb som skulle försvinna med oppositionens politik.

Debatten efter oppositionens budgetalternativ följer mönstret, och för dagen är alliansens siffra för antalet jobb socialdemokraternas politik skulle kosta 15 000.

Det märkliga är att ingen besvärat sig med att plocka fram miniräknaren. Hade man gjort det blir nämligen pratet om förlorade jobb lite svårt att förstå.

Kanske beror det på siffrornas storlek. Det blir många nollor att hålla reda på.

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga kostar 14,2 miljarder kronor om året. Utskrivet blir det 14 200 000 000 kronor. Sänkningen av krogmomsen är billigare, bara 5,4 miljarder. I siffror blir det 5 400 000 000 kronor.

Sammanlagt kostar regeringens två trumfkort i kampen mot ungdomsarbetslösheten med andra ord 19,6 miljarder, eller 19 600 000 000 kronor.

Resultatet blir enligt regeringspartierna själva alltså 15 000 jobb, delvis för ungdomar. Det betyder att varje jobb - enligt regeringspartiernas egna beräkningar - kostar drygt 1,3 miljoner kronor. Årligen.

Det är, för att ta ett exempel, lika mycket som det skulle kosta att anställa tre nyutbildade sjuksköterskorna för 24 000 kronor i månaden. Det skulle också kunna räcka till tre extra lärare i skolan, eller ytterligare åtta händer i äldreomsorgen.

Ganska dyrt för ett jobb på McDonalds, kan man tycka.

Det där vet naturligtvis Anders Borg. Han begriper sig på en miniräknare.

Varken den sänkta arbetsgivaravgiften för unga eller den sänkta krogmomsen har heller varit hans egna förslag från början. Krogmomsen har hela tiden varit en centerfråga, och ungdomsrabatten kom till sedan EU-kommissionen protesterat mot planerna på en sänkning för hela tjänstesektorn.

Det kanske finns argument för sänkta skatter på krogbesök eller rabatter på arbetsgivaravgiften för unga. Men kampen mot ungdomsarbetslösheten är inte ett av dessa.

För nästan 20 miljarder skulle det gå att åstadkomma betydligt fler jobb än dagens politik gör. Och de skulle inte kosta över en miljon, styck.

Ingvar Persson

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!