Mejla

Somar Al Naher

Socialdemokraterna skiter i integrationen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
GÅR INTE IHOP Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons regering har gjort återförening av familjer i princip omöjlig – undantaget för den som har bostad och fast jobb med rätt inkomst. Att försvåra familjeåterförening rimmar illa med ambitioner att förbättra integrationen.

9 augusti 2016. Asyllagarna

Sverigedemokraten Kent Ekeroth tycker att asylsökande ska hålla käft. Helst ska de sättas i förvar under tiden de väntar på besked.

Detta meddelade han på sociala medier när han såg att asylsökande demonstrerade utanför riksdagen.

Kent Ekeroths uttalande väckte starka reaktioner. Och det med rätta.

Men i skuggan av Ekeroths uttalande försvann också de asylsökandes krav och protester. För i samma veva beslutade regeringen vilken nivå det ska vara på lönen för den som vill återförenas med sin familj.

Den 20 juli blev tillfälliga uppehållstillstånd regel i Sverige och återförening av familjer i princip omöjlig.

Men det finns ett undantag. Den som lyckas få en bostad och ett fast jobb med rätt inkomst kan få permanent uppehållstillstånd.

Regeringen, med Socialdemokraterna i spetsen, menar att en kvinna eller man, som vill få hit sin make eller maka och två barn, måste ha kvar 12 000 kronor i månaden efter att skatt och hyra är betald.

I runda slängar innebär det, enligt en uträkning som SVT har gjort, att hon eller han behöver ha en lön på 26 000 kronor.

Slavliknande förhållanden

Frågan är om politikerna på Rosenbad har koll på hur arbets- och bostadsmarknaden ser ut i verkligheten.

Enligt Statistiska centralbyrån ligger en genomsnittlig månadslön för jobb inom restaurang, kafé, hemtjänst, städning eller barnomsorg på under 23 000 kronor.

Dessutom har de nya asylreglerna öppnat upp möjligheten för skrupelfria arbetsgivare att sälja arbetskontrakt till desperata människor på flykt.

Enligt en granskning som Aftonbladet har gjort får asylsökande betala upp emot hundratusen kronor för ett arbete som ska betalas av under slavliknande förhållanden.

För integrationen är de nya reglerna direkt skadliga. Fackförbunden SSR, TCO och Saco menar att högutbildade riskerar att ta vilket jobb som helst och därmed konkurrera ut lågutbildade.

Kan inte blicka framåt

För många som flyr undan krig och misär utgör familjen en grundbult, en trygghet i en otrygg värld.

I stället för att blicka framåt i det nya landet tvingas många lägga energi på att få hit sin familj.

Flera av de politiker som nu förfasas och tar avstånd från SD:s extremism talar själva med kluven tunga.

Å ena sidan framhåller de att integration är av högsta prioritet, för att samtidigt försvåra för människor som kommer att just integreras.

Men så blir det när det överordnade målet är att minska antalet asylsökande.

avSomar Al Naher

Publicerad: