Mejla

Ingvar Persson

Partisekreterare vinner inte val på egen hand

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

STORA UTMANINGAR Den nya partisekreterarens uppgift måste bli att höja den politiska temperaturen kring vardagens frågor. I går presenterade Stefan Löfven sin kandidat till posten - Lena Rådström Baastad.
STORA UTMANINGAR Den nya partisekreterarens uppgift måste bli att höja den politiska temperaturen kring vardagens frågor. I går presenterade Stefan Löfven sin kandidat till posten - Lena Rådström Baastad.

18 augusti 2016. Ny partisekreterare

I går skulle Stefan Löfven presentera det verkställande utskottets förslag på ny partisekreterare. Det betonade partiets företrädare. Beslutet fattas i god ordning av partistyrelsen om en dryg vecka.

I verkligheten är det dock knappast någon som tvivlar på hur det hänger ihop. Lena Rådström Baastad är Stefan Löfvens kandidat, och hon kommer att bli Stefan Löfvens partisekreterare.

Skicklig ledare

När Löfven presenterade Rådström Baastad betonade han att hon är en erfaren kommunalpolitiker som vet hur politiken påverkar både medborgare och lokalpolitiker. Hon har erfarenhet av blocköverskridande samarbete, och hon har vunnit val. Dessutom beskrivs hon som en skicklig ledare.

Därmed beskrev Löfven, möjligen oavsiktligt, också de utmaningar det socialdemokratiska partiet står inför.

Socialdemokraterna måste, måste verkligen, visa att regeringsmakten gör skillnad. Det måste märkas både för partiets kommunalpolitiker och naturligtvis för väljarna. Halvvägs in i mandatperioden lever en känsla av att regimskiftet skapat marginella förändringar.

Känslan förstärks av den oklara parlamentariska situationen, omkastningen i asylpolitiken och det inledande budgetkaoset. Men Stefan Löfven och Magdalena Andersson har också undvikit att utmana mycket av arvet efter Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Den nya partisekreterarens uppgift måste bli att höja den politiska temperaturen kring vardagens frågor.

Kan inte regera på egen hand

Samtidigt måste partimedlemmarna acceptera att det socialdemokratiska partiet inte kan regera på egen hand. Samarbetet med Miljöpartiet frestar redan hårt på många socialdemokraters sinnesstämning, och efter nästa val kan det mycket väl kräva ännu bredare uppgörelser.

Att profilera partiet utan att stänga dörrar till samarbete blir en balansgång för Socialdemokraterna i nästa valrörelse. Samtidigt ska Lena Rådström Baastad alltså hålla gräsrötterna på gott humör och skapa entusiasm för att knacka dörr, sitta i valstugor och dela ut ballonger.

Kompetent och skicklig

På det hela taget bekräftar personer som arbetat med Rådström Baastad i Örebro Löfvens bild. Hon är kompetent, skicklig på att samarbeta och en duglig ledare.

Ensam vinner dock ingen partisekreterare val. Visst, partiet står på valsedeln och driver kampanj. Men det är regeringens politik som väljarna kommer att ta ställning till.

Med risk för att dämpa stämningen måste vi påminna om en annan partisekreterare från Örebro, moderaternas Kent Persson. För drygt fyra år sedan äntrade också han huvudstaden under paroller om att vinna val.

Det gick som bekant inte så bra.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.