ÅSIKT

Makthunger kan förlåta mycket – även judehat?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LOTTE FERNVALL
Anna Kinberg Batra (M).
LEDARE

Sverigedemokratiska väljare blir rasande om man skriver prefixet ”rasistiska” eller ”fascistiska”­före partinamnet.

Till och med ”främlings­fientliga” gör att mejlboxen, Twitter och Facebook exploderar av kränkta meddelanden av typen: ”Din äckliga kommunist, din jävla hatare, hur kan du kalla folk för rasister!!??”

Spelar ingen roll hur många ­avslöjanden om rasism, hat och antidemokrati som avslöjas på alla nivåer inom SD. Brev­skrivarna anser att det är djupt kränkande att sammanblandas med rasism. En psykologisk gåta. Tänkbara förklaringar är att de inte följer med i samhälls­debatten eller att de köpt ­högerextremismens konspirationsteorier om medias lögner.

Vi kan kalla SD för ”högerradikala” eller ”höger­populistiska” ­eller ”socialkonservativa” för att inte uppröra någon och fortsätta vittvättningen, men varför skulle vi göra det när de är rasistiska? Just denna vecka varianten som partiet uppkom ur.

– Antisemitismen lever inom SD, konstaterade Willy Silberstein vid Svenska kommittén mot antisemitism i Expressen.

Detta hade hänt:

SD-riksdagsledamoten Anna Hagwall lade en motion som ekade tungt av ”Sions ­vises protokoll”, en antisemitisk ­förfalskning av den tsar­ryska säkerhetstjänsten som användes av Adolf ­Hitler för att bevisa en ­judisk världskonspiration och som används av högerextremister än i­ dag.

Liksom på 1930-talet stod just ”jude­pressen” i skott­gluggen. ”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media”, skrev Hagwall i ett mejl till Aftonbladet.

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen och vikarierande partiledare för Jimmie Åkesson, var inte imponerad. ”Detta kommer att få konsekvenser”, sa han.

Men bara dagar senare publicerade sajten Inte rasist men (IRM) och stora redaktioner en film från den 11 augusti 2012 där Karlsson medverkar. Den visar hur SD:s finansministerkandidat Oscar Sjöstedt skämtar om ”Die Juden” och fårkadaver medan omgivningen skrattar så att de kiknar.

Jag gör mig inga illusioner om att heller detta får SD-sympatisörer att sluta bli kränkta av att partiet kallas rasistiskt.

Men Moderaternas ­partiledare ­Anna Kinberg Batra är informerad, hon vet. Hon har beskrivit SD som just rasistiskt. ­Däremot ­menar hon att SD:s väljare inte är rasister. Så kan det vara, de kanske bara är oinformerade.

Men nu funderar Kinberg ­Batra på att ta stöd av SD, inte bara av SD:s väljare, för att få ­regeringsmakten om två år. Alice Teodorescu, politisk redaktör ­på Göteborgs-Posten och PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, är för denna brunblåa framtid för Sverige.

För allianskamraterna Jan Björklund i Liberalerna och Annie Lööf ­i Centerpartiet är ett samarbete otänkbart. I dag. Men det finns en stark tendens hos partierna att liksom SD-väljare välja att blunda för sanningen.

Makten framför allt.

ARTIKELN HANDLAR OM