Starbrink förblindad av privatiseringsiver

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2016-10-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vårval Anna Starbrink (L) ska privatisera vården för patienter med prostatacancer och geriatrikvården.
Vårval Anna Starbrink (L) ska privatisera vården för patienter med prostatacancer och geriatrikvården.

Nu ska patienter med prostatacancer ut på den kommersiella marknaden. Den första november gäller Vårdval urologi i Stockholms läns landsting.

De som bor i Stockholm förstår säkert redan att det kommer att innebära kaos.

Stockholm har i dag 17 fungerande urologmottagningar. När den borgerliga ledningen i landstinget nu chocksänker ersättningarna har bara en enda mottagning anmält att den fortsätter att ha öppet. Övriga mottagningar stänger och cancersjuka patienter får snart slåss om de få platserna på akutsjukhusen.

Det är upp och nervända världen. I Alliansens Stockholm stängs väl fungerande privata mottagningar medan patienterna får köa till sjukhusen. Hur tänkte det liberala sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink?

Antagligen inte alls.

Vårdföretagens val

Ända sedan Filippa Reinfeldts tid har Alliansen i Stockholm varit helt förblindad av sin privatiseringsiver. Allt ska säljas ut, minst tio nya vårdval om året. Så ser Alliansens femårsplan ut och Anna Starbrink struntar uppenbarligen i konsekvenserna. Vi har ju sett redan hur det gått för Vårdval förlossning.

I somras fick flera födande Stockholmskvinnor inte välja alls. I stället fick de åka till Nyköping, Västerås eller Eskilstuna.

Egentligen handlar inte vårdvalet om patienternas val. Det är vårdföretagen som fritt ska kunna välja om de vill etablera sig. Uppenbarligen är det dock få som vill driva privata läkarmottagningar med landstingets låga ersättningar. Det betyder i sin tur att det inte finns några läkare som patienterna kan välja bland.

Valfrihet framför hjälp

Med oro ser vi nu fram mot Starbrinks nästa satsning på vårdval... geriatrik. Alliansens nästa projekt är att splittra upp vården av gamla och dementa i många olika vårdval. Det naturliga hade kanske varit att göra tvärtom för att skapa trygga vårdkedjor där de gamla får träffa personal de känner igen.

Men i Stockholm går privatiseringen före patienten.

Det har gått så långt att tidningen Dagens Medicin aprilskämtade om Vårdval obduktion. Men det skulle väl bli kaos där också om det var sant.

Anna Starbrink har inte löst förlossningskrisen, hon kommer inte att hjälpa de prostatasjuka. Hennes mål är ett helt annat, hon vill privatisera hela sjukvården.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.