ÅSIKT

SD-flirt splittrar Björklunds parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LOTTE FERNVALL
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.

Det är verkligen ingen vacker bild av vare sig liberalism eller svensk politik som striden inom Liberalerna målar upp just nu. Partikamrater som hugger varandra i ryggen, oblyga försök att ställa sig in hos partiledaren och sju timmars mobbningsmöten medan världen tittar på.

Vad har hon gjort?

Mitt i stridsdammet är det nästan svårt att se vad bråket egentligen handlar om. Vad är det egentligen Birgitta Ohlsson gjort som kan utlösa ett så totalt haveri i ett politiskt parti?

Det fantastiska är att hon egentligen bara har hållit fast vid det som fram till alldeles nyligen varit en slags röd linje i alla demokratiska partier, men särskilt i Liberalerna. Till skillnad från sin parti-ledare tycker nämligen inte Birgitta Ohlsson att Sverigedemokraterna kan betraktas som ett parti bland andra.

Argumenten behöver vi knappast upprepa. I riksdagens kammare och i utskotten ska Sverigedemokraterna självklart ha det utrymme deras röstetal ger dem. Men ett populistiskt högerparti med rötterna i nazismen har inget att tillföra i den praktiska utformningen av politiken.

Så har alla liberaler resonerat tidigare, men i söndags gick Jan Björklund över den linjen när han krävde att Sverigedemokraterna borde bjudas in när partierna träffas.

Partiet slits i stycken

Det skulle vara ett stort steg på vägen mot att normalisera Sverigedemokraterna. Jan Björklund vill förstås att Stefan Löfven ska ta det steget, eftersom det i ett slag skulle göra det lättare för en framtida borgerlig regering att luta sig mot högerextremisternas röster.

Jan Björklund vill ingå i en sådan regering. Birgitta Ohlsson vill det antagligen inte, och väldigt många liberala väljare vill nog inte rösta fram en sådan regering.

Just nu sliter den frågan Liberalerna i stycken.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM