Mona Sahlin – nära kriget

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mitt i smeten Mona Sahlin under ett besök i Qualquilja på Västbanken. Senare under veckan slog bomber ner omkring henne i Sderot, något som kan feltolkas.
Foto: : OSCAR STENSTRÖM/SAP
Mitt i smeten Mona Sahlin under ett besök i Qualquilja på Västbanken. Senare under veckan slog bomber ner omkring henne i Sderot, något som kan feltolkas.

7 september 2007. Mona Sahlin avslutade sin Mellanösternresa i Sderot, den israeliska staden, länge plågad av Qassam-bomber från islamitisk milis. Den är som regel närstående Hamas. Sahlins besök var omsorgsfullt valt: efter samtal med israeliska politiker och i de ocku-perade palestinska områdena ville hon på plats informera sig om villkoren i den utsatta och alltmer övergivna israeliska staden.

Hon blev, lyckligtvis oskadd, åskådare till den hotfulla vardagsdramatiken. Bomber slog ned nära den plats hon besökte.

Riskerar feltolkas

Attackerna riskerar tolkas spekulativt: missnöje mot att Sahlin inte mötte representanter från Hamas. Förmodligen ingår de obehagligt rutinartade bombningarna snarare i den spänningens strategi som råder i området. Den sortens attacker och våld regisseras alltmer sällan av Hamas ledning.

Denna borde i stället ha särskilt intresse av att närma sig och öppna dialog med betydelsefulla partier inom EU. Den linjen har också stöd från regeringarna i EU:s Medelhavsländer och, till exempel, av den för Mellanösternpolitiken mycket betydelsefulla think-tanken International Crisis Group.

Förstör hoppet

Hamas, med ett starkt folkligt stöd, måste finnas med om några fredssamtal ska bli meningsfulla.

Bombattacker, som de i går, smular sönder hopp om dialog.

OS

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN