ÅSIKT

Tuffare villkor för kvinnorna i handeln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Regeringen gör de deltidsarbetande kvinnorna ansvariga för något de inte bär skulden för.

10 OKTOBER 2007. Det beror inte på om affären säljer skor, radioapparater eller byggmaterial. Det handlar om vilket kön försäljaren bakom disken har. Ju fler kvinnor som arbetar i en bransch, desto mer utbrett är det med deltidsanställningar.

Inom detaljhandeln är ojämlikheten särskilt utbredd, visar en ny rapport från Handelsanställdas förbund.

Män jobbar heltid

Handelsanställdas förbund har jämfört två mansdominerade delar av detaljhandeln med två kvinnodominerade delar: bygghandeln och radio- och tv-handeln ställs mot kläd- och skohandeln. Skillnaderna är slående.

Män som säljer radioapparater gör det på heltid. Kvinnor som säljer skor arbetar deltid. Bara två av tio kvinnor i skohandeln har heltidsjobb.

Handelsanställdas förbund konstaterar att den bästa strategin för kvinnor som vill ha heltidsjobb är att söka sig till en mansdominerad bransch. Där ”smittas” kvinnorna av männens heltidskultur.

Deltidsviruset smittar inte

Män som söker sig till kvinnodominerade branscher riskerar däremot inte att smittas med deltidsviruset; majoriteten av de manliga skoförsäljarna arbetar heltid.

Arbetsgivarna hävdar att deltidsanställningarna är nödvändiga. Eftersom handeln är koncentrerad till veckoslut är det bara då personalen behövs.

Det är konsumenternas vanor som tvingar fram deltidsjobben, menar man. Argumentationen håller inte. Heltidsanställningarna inom de mansdominerade delarna av branschen är ett bevis på motsatsen. Fackets rapport visar hur lågt kvinnors arbete värderas.

I dag är cirka 100 000 personer deltidsarbetslösa. Många av dem kommer få det betydligt tuffare när regeringen drar in deras möjlighet att få a-kassa.

Tanken är att tuffare villkor ska få deltidsarbetande kvinnor att söka sig till heltidsjobb. Men svårigheterna att hitta heltidsjobb är inget som tuffare a-kasseregler kommer att förenkla.

Regeringen gör de deltidsarbetande kvinnorna ansvariga för något som de inte bär skulden för.

Hjärtlösa krav

Samtidigt har regeringen förkastat tanken på lagstadgad rätt till heltid, en av de viktigaste jämställdhetsreformerna som den förra regeringen planerade. Hade de nya tuffare reglerna för a-kassan kompletterats med rätt till heltidsjobb hade kraven varit rimliga. Nu är de hjärtlösa. Och förmodligen dessutom verkningslösa.