ÅSIKT

Girighetens pris: fängelse i två år

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: snart bakom galler Skandiachefen Lars-Eric Petersson är i princip den förste som fällts i efterdyningarna till de många ekobrotts som utretts.
LEDARE

Före detta Skandiachefen Lars-Eric Petersson dömdes i går till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. En hård och överraskande dom.

Brottet är att han utan godkännande lyfte taket i bonusprogrammet Wealthbuilder. Taklyftet kostade Skandia 156 miljoner. Totalt omfattade bonusprogrammen 4 miljarder kronor.

Totalt uppgick de svindlande bonusarna till så stora belopp att det skadade företaget. Skandialedningen fullständigt plundrade Sveriges äldsta och mest anrika börsbolag under åren runt 2000, och körde företaget sönder och samman. Av personlig girighet.

Den första fällande domen

Denna girighetens arrogans drev Petersson från en position i samhällets ekonomiska elit till en som simpel bedragare inför skranket. Det är i princip den första fällande domen i raden av stora ekobrott i Sverige – bland dem Trustor och Prosolvia – som utretts men där ingen kunnat fällas. Det har varit för juridiskt svårt att bevisa uppsåt och skuld i de många svindlande bonus-, fallskärms- och pensionsaffärer som likt en farsot dragit runt bland storbolagens direktörer under 1990-talet.

Inte bara småtjuvar som döms

Domen mot Petersson ska överklagas. Den var inte enhällig och om den står sig i hovrätten är ovisst. Ändå har gårdagens fällande dom stor moralisk, symbolisk och principiell betydelse för rättsmedvetandet och tron på rättssamhället. Det är inte enbart vanligt folk och småtjuvar som kan dömas i vårt samhälle. Kanske – förhoppningsvis – ger domen också en signal som bromsar styrelser och storbolagsdirektörer när de nu åter har börjat ösa mångmiljoner över varandra i nya bonusprogram.

Lars-Eric Petersson uppges ha fått bonusar på sammanlagt 185 miljoner kronor. Utöver tvåsiffriga miljonlöner. Hans troskyldiga påståenden under rättegången att han är oskyldig – och luspank –är bara ett uttryck för den juridiska, moraliska och ekonomiska omoral som numera tycks vara vardagskultur i storbolagen. I den avskärmade värld där herrar direktörer själva bestämmer reglerna, och där allt går ut på att berika sig och gömma undan vinsterna från beskattning, tycks känslan och ansvaret för de företag, tusentals anställda och aktie­ägare de är satta att tjäna, saknas.

Fler direktörer anklagade

Skandiaskandalen och domen mot Lars-Eric Petersson är ingen slutpunkt. Flera av de forna direktörerna är liksom Petersson anklagade för skattebrott och lyxrenoveringar av lägenheter för 17 miljoner kronor som Skandia fått betala. Skandia driver också en skiljedomsprocess där företaget stämmer Lars-Eric Petersson med krav på 300 miljoner kronor.

Girighetens pris har för många av våra tidigare storbolagsdirektörer blivit högt, Refaat el-Sayed, Percy Barnevik, Håkan Mogren, Lars Ramqvist, Erik Penser, listan är lång. Få har fällts i domstol men i allmänhetens ögon är de alla dömda och socialt deklasserade.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM