Mejla

Katrine Marçal

USA:s rikaste kan andas ut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Obama har lyckats försätta sig i en gisslansituation”

INGET GEHÖR  USA:s president Barack Obama har fått kompromissa med sina demokratiska principer. Gårdagens budgetavtal ser inte ut att innehålla någon skattehöjning.
INGET GEHÖR USA:s president Barack Obama har fått kompromissa med sina demokratiska principer. Gårdagens budgetavtal ser inte ut att innehålla någon skattehöjning.

USA är fortfarande världens mäktigaste land. Trots detta har amerikanska politiker under de senaste veckorna suttit fast i en surrealistisk strid om hur mycket demokraterna kan gå med på skära ned i den amerikanska staten, för att kunna köpa tillräckligt många röster i kongressen så att högern går med på att höja lånetaket.

Obekväma frågor

Förhandlarna uppgav i går att de hade hamrat ut ramarna till ett avtal. Men att USA var så här nära att tvingas ställa in sina betalningar: att de äventyrade sin egen bräckliga ekonomiska återhämtning och hotade att utlösa en ny global finansiell kris, ställer obekväma frågor om hela det amerikanska politiska systemet.

Kan det över huvud taget hantera svåra ekonomiska situationer?

Att höja skuldtaket är inget nytt. George W Bush gjorde det sju gånger. Ronald Reagan arton. Men Barack Obama har lyckats försätta sig i en gisslan­situation. Den konservativa Tea Party-rörelsen är fullständigt kompromisslös: inga skatter ska höjas för att komma till rätta med underskottet, i stället ska de svagaste ta smällen.

Överskott försvann

Efter Clinton-åren, vid millennieskiftet, hade USA rekordstora överskott. Sedan kom George W Bush, skattesänkningar, krig, finanskris, räddningspaket och nioprocentig arbetslöshet.

Självklart måste USA komma till rätta med sitt underskott. Men just nu är återhämtningen skakig.

Om landet behövt ställa in betalningarna hade finansmarknaden fått panik. Bedömare som Credit Suisse uppskattar att aktiemarknaden hade kunnat falla med så mycket som 30 procent. Kreditinstituten hade dessutom straffat landet med högre ränta – det hade kunnat kosta USA upp emot ytterligare 100 miljarder dollar om året.

Inget av detta verkar ha spelat roll för de fanatiska delarna av högern. Till och med republikanernas förre presidentkandidat John McCain kallade partikollegerna i Tea-Party-rörelsen för ”hobbitar med en bisarr agenda”.

Gårdagens avtal verkade inte innehålla det som demokraterna och Obama har krävt: att skatten ska höjas för USA:s rikaste och några företag.

Utan ansvar

Landets 15 000 rikaste familjer lyckades dubblera sina inkomster under Georgs W Bush, samtidigt som medelklassen blev fattigare.

 Just nu faller lönerna om man justerar för inflationen. Sam­tidigt har Bank of America inte betalat en dollar i skatt de senaste två åren.

Som avtalet rapporterades se ut i går verkar den rika eliten  kunna andas ut. De kommer inte behöva ta något ansvar.

Barack Obama såg i går ut att ha kompromissat bort i princip allt som vanliga demokrater går upp på morgonen och kämpar för.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal