Ledare

Det är på tiden att vab-intyget avskaffas

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sedan i juli 2008 måste alla föräldrar som vill ha ersättning för att ta hand om sina sjuka barn också lämna in ett intyg till Försäkringskassan om att barnen stannat hemma från dagis.

Nu är det snart bara regeringen som försvarar den reformen.

Syftet med regelskärpningen var att minska misstänkt fusk med de så kallade vab-dagarna. Man trodde att man skulle kunna spara in upp emot 650 miljoner genom att klämma åt fuskare.

Redan ett år senare kunde man visa att kraven på sjukintyg från dag ett för vård av sjukt barn inte fick de konsekvenser den borgerliga regeringen räknade med.

Varför? Man brutalöverskattade fuskets omfattning.

Någon förändring i hur många dagar föräldrarna begärde ersättning för syntes inte. Däremot gav reformen mer pappersarbete för föräldrar, skol- och förskolepersonal och Försäkringskassan. Den ökade administrationen hos Försäkringskassan blev i stället en kostnad för staten på cirka 50 miljoner kronor årligen.

Regeringens reform byggde på en ideologisk övertygelse att en massa människor fuskar med välfärdssystemen så fort de får chansen. Därför skulle föräldrar tydligen jagas, kontrolleras och misstänkliggöras.

Föräldrarna klagade, lärarfacket ville avskaffa intyget och fusket försvann inte. Tre år har gått och Försäkringskassan har också tröttnat. Kontrollsystemet är krångligt och det är ineffektivt. Myndighetens nya generaldirektör Dan Eliasson vill att regeringen avskaffar intygskravet.

Det vore verkligen på tiden.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!