Ingvar Persson

Bokhyllan Billy styr inte utrikespolitiken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Invigningen av varuhuset stoppades.
Invigningen av varuhuset stoppades.

Just nu gästas Stockholm av en grupp parlamentariker från Marocko. Den marockanska gruppen har träffat före­trädare för UD, riksdagens utrikesutskott och folkrörelser. I vanliga fall skulle det förstås inte ha väckt någon som helst uppmärksamhet.

I vanliga fall, men det är inte vanliga tider. För drygt en vecka sedan stoppade marockanska myndigheter invigningen av ett nybyggt Ikea-varuhus i staden Zenata. Sedan dess har talesmän för regeringen hotat med en fullständig bojkott av svenska företag.

Och orsaken?

Krävde ett erkännande

Sedan 40 år ockuperar Marocko större delen av den tidigare spanska kolonin Västsahara. Marockos rätt till Västsahara erkänns inte av någon.

Ockupationen sker i strid med beslut från både FN och den internationella dom­stolen i Haag som från början hävdat att Västsaharas framtid måste avgöras av befolkningen, inte genom millitär nävrätt.

Någon folkomröstning har det dock inte blivit, främst på grund av Marockos motstånd. Sedan drygt tio år har regimen i Rabat blankt vägrat diskutera saken.

Polisario – landets befrielserörelse och inofficiella regering – och en stor del av befolkningen är fördriven till flykting­läger i Algeriet och landets östra, snustorra del.

Det är därför riksdagen beslutat att Sverige borde erkänna Västsahara. Det är också därför den socialdemokratiska kongressen krävde ett erkännande. Och det är därför utrikesdepartementet – om än lite motvilligt – till slut startat en ”genomlysning” av saken.

Borde vara skäl nog

Även om Margot Wallström försäkrar att något erkännande ”inte ligger på bordet” har det uppenbarligen retat upp marockanerna.

Och kanske borde den reaktionen vara skäl nog att skynda på genom­lysningen och komma fram till ett erkännande. Regimen i Marocko har ännu en gång bevisat att de aldrig frivilligt tänker acceptera att det västsahariska folket får bestämma sitt eget öde.

Och Sverige kan inte låta bokhyllan Billy styra utrikespolitiken.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.