Ohållbar situation på våra HVB-hem
Hon var min ängel, säger Alexandra Mezhers mamma till de lokala tidningarna.
En familj sörjer den 22-åriga Alexandra som dödades på sin arbetsplats tidigt i går morse. Hon var relativt nyanställd, men hade under natten ändå haft ensamt ansvar för HVB-hemmet i Mölndal. På morgonen blev det bråk och en 15-åring stack ner henne med kniv.
Vi vet inte exakt vad som föregick dådet, tids nog kommer bilden att klarna.
Klarade sig inte
Vad vi vet är att Alexandra Mezher inte klarade attacken. Vi vet också att några av ungdomarna på HVB-hemmet lyckades stoppade gärningsmannen från att gå till attack mot ytterligare personer.
Personalsituationen på HVB-hemmet i Mölndal var knappast unik, men måste ändå betecknas som fullständigt ohållbar. En ensam nyanställd kan inte ha ansvar för ett hus fullt med ungdomar. Det handlar om personalens säkerhet, men också om barnens. Det här är ensamma barn som flytt till Sverige. Våra HVB-hem måste ge dem trygghet även om trycket är hårt.
Lex Sarah-anmälningar
Under hösten gjorde 31 kommuner Lex Sarah-anmälningar om missförhållanden rörande HVB-hem. Strax före jul skickade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en sammanställning till regeringen om de ensamkommande barnens situation. Kommunerna klarade inte sitt uppdrag, menade IVO. De kunde inte uppfylla lagens krav på kvalitet, säkerhet och rättssäkerhet.
Men i stället för att sätta in åtgärder släppte Socialstyrelsen efter. Sedan årsskiftet behöver HVB-hemmen inte uppfylla alla krav på omsorg om barn och personal. Motiveringen är enkel, under 2015 tog Sverige emot 35 000 ensamkommande flyktingbarn som behövde någonstans att bo och då kan man inte vara så nogräknad.
En så slapp syn
I längden går det inte att ha en så slapp syn på omhändertagandet av nyanlända. Polisen vill ha mer resurser och självklart måste den kunna stå för den yttersta tryggheten. Men vi kan inte ha patruller på vartenda HVB-hem. I stället måste kommunerna få resurser så att de kan öka tryggheten och anställa mer personal. Ingen ska behöva jobba ensam.
Asylprocessen tar allt längre tid och ökar säkert stressen på HVB-hemmen. Migrationsverket måste beta av högarna, allt handlar om resurser. De människor vi tar emot måste tas om hand. Bara så skapar vi trygga arbetsplatser på asylboenden och HVB-hem.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.