Mejla

Felix Finnveden

Nya Karolinska – ett arbetsmiljöproblem

Smutsiga verktyg på barnsjukhus

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan avslöjades att operationer på barn har ställts in på Nya Karolinska på grund av smutsiga verktyg.
Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET
I veckan avslöjades att operationer på barn har ställts in på Nya Karolinska på grund av smutsiga verktyg.

Operationer ställs in på Astrid Lindgrens barnsjukhus på grund av skitiga knivar, avslöjade Aftonbladet i torsdags. Men skandalen med smutsiga instrument är bara ett symptom på djupare problem som tynger Nya Karolinska sedan öppnandet 2016.

Knappt hade dörrarna till sjukhuset öppnats innan flera avdelningar stängdes för att byggas om. I salarna kom inte sjukhussängarna in och i badrummen rann inte vattnet ut. Sedan prestigesjukhuset invigdes har sjukhusledningen vid flera tillfällen gått in i stabsläge, bland annat för att kommunikation och larmsystem inte fungerat.

Avslöjanden om mutskandaler, havererade kösystem för cancervård och larm om dålig arbetsmiljö har avlöst varandra. I en medarbetarundersökning svarade bara en av sju anställda att de var stolta över att jobba på Nya karolinska.

De som byggde sjukhuset glömde nog bort att anställda på sjukhus är människor som behöver saker som dagsljus, omklädningsrum och personalskåp för att orka.

Brist på steriliseringstekniker

Den senaste skandalen, med inställda operationer som följd, handlar egentligen inte om smutsiga verktyg – utan i grunden om usel personalpolitik.

Inför flytten till Nya karolinska var planen att för effektivitetens skull skapa en central steriliseringsenhet där det tidigare varit flera mindre enheter. När flytten till de nya lokalerna skulle ske upptäcktes att lokalerna var för små och att de ansvariga upphandlat dåliga maskiner, berättar en källa på sjukhuset.

Ledningen har i efterhand bedömt att de räknade fel på lokaler, personal och maskiner med 30 procent. Räknemissen kostade 11 miljoner kronor när enheten fick flytta tillbaka till det gamla sjukhuset i väntan på ombyggnation. Kombinationen av dåligt anpassade lokaler, högt ställda krav och knapp bemanning fick flera anställda att sluta.

Steriliseringstekniker är ett bristyrke och rekryteringen av ny personal har gått trögt, vilket gjort att arbetsmiljöproblemen för de som stannade kvar på Nya Karolinska fortsatt att hopa sig.

Inställda barnoperationer

När personalen på enheten tvingades springa fortare för att hinna med jobbet blev resultatet därefter.

Steriliseringsenhetens arbete är en bärande verksamhet. Den tragiska konsekvensen av sjukhusledningens oförmåga att prioritera personalens arbetsmiljö är faktiskt att operationer på barn har ställts in.

Av: Felix Finnveden

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.