Mejla

Pernilla Ericson

Utskälld politik på frammarsch

Sverige måste hålla i feminismen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström.

LEDARE

Kritik på hemmaplan, applåder ute i världen. I Foreign Policy hyllas nu Margot Wallström under rubriken “Sveriges feministiska utrikespolitik, länge må den styra”.

När utrikesminister Margot Wallström i dag presenterar utrikesdeklarationen gör hon det som en allt mer central figur i världspolitiken. Ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, att Stockholm var scen för fredssamtalen om Jemen, att Sverige deltar i kontaktgruppen som jobbar för nyval i Venezuela. Och vår utrikesminister, med sin programförklaring för Sveriges utrikespolitik, sticker ut.

Fördömde Saudiarabien

Inom Sveriges gränser har hon mött en formlig störtskur av kritik. Inte minst när hon efterlyste en utredning av Israels utomrättsliga avrättningar och fördömde Saudiarabiens medeltida straff på oppositionella, långt före mordet på aktade skribenten Jamal Khashoggi.

Begreppet feministisk utrikespolitik får också många högerdebattörer att gnissla tänder. Det är en politik som betonar kvinnors rättigheter – till studier, till ekonomisk frihet och kroppslig integritet, och som belyser hur kvinnor drabbas i väpnade konflikter. I alla stora sammanhang är Sverige landet som ställer frågan: “Var är kvinnorna?”.
Den svenska regeringen hade gärna fått betona den hållningen även när det gäller att bedriva handel med förtryckarstaten Saudiarabien.

Nya hot i världen

Självklart måste Margot Wallström i utrikesdeklarationen betona inriktningen för att bekämpa de nya hoten i världen. Avtal som reglerar kärnvapen förkastas, extremhögern rycker fram, klimatfrågan överskuggar det mesta.

Men det är också viktigt att regeringen håller i den feministiska utrikespolitiken. För forskning ger regeringen rätt. När kvinnor deltar i fredsförhandlingar så håller avtalen längre. När kvinnor tar plats i arbetslivet leder det till enorma vinster för den globala tillväxten. Kanada och Frankrike hakar på Sveriges linje.

Det mest effektiva redskapet för att bekämpa fattigdom och utsatthet är genom jämställdhetsfrågorna. Det är politik på rätt väg.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sätt Saudiarabien i kylan, Wallström

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Löfvens regeringsombildning

Jämställdhet

Margot Wallström

Utrikespolitik

Jamal Khashoggi

Sverige

FN:s säkerhetsråd