Eva Franchell

Den största förlusten i bankkrisens spår

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg.

De säger att vi ska sitta still i båten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt instämmer:

–?Folk får oftast rådet att sitta still i sådana här lägen. Det är troligen det klokaste man kan göra.

Hur kan han låta så lugn när finansfolket skriker högt och börserna rasar över hela världen?

Statsministern vill inte säga att han känner stor oro för det som sker, men han påpekar att det finns risk för att de negativa effekterna ska sprida sig ytterligare. Han säger att i Europa är det finansiella systemet i grunden sunt.

Men hur sunt är det att räntan stiger på radhuslånet? Att man inte vågar byta bil längre för att lånet blir för dyrt?

I tv och tidningar sitter bankekonomer och analytiker och de uppmanar oss också att ta det lugnt. De duckar lite och hänvisar till Wall Street i New York. Det är där det är kris, inte i de svenska bankerna.

De ler mot tv-tittarna medan chockvågorna från Wall Street sprider sig över världen. I början av den här veckan nådde de Europa och Swedbanks aktie föll som en sten, minus 19 procent på en dag.

Det är nu vi lite desperat börjar prata om att se över besparingarna. Sparfonden, ja hela pensionen är ju beroende av hur det går på aktiemarknaden. Livbolagen har redan sänkt sina återbäringsräntor. På Länsförsäkringar Liv är den nere på noll och det innebär att värdet på pensionsförsäkringen faktiskt minskar.

Det vanliga premiepensionssparandet är också placerat i olika fonder. Men man får väl lyssna på statsministern och sitta still ett tag i väntan på att det vänder. Frågan är bara hur lång tid det tar för marknaden att repa sig?

För någon vecka sedan spådde finansminister Anders Borg att det värsta skulle blåsa över på några höstmånader. Men i går var hans tonläge ett annat. Nu säger han att krisen kan vara avgörande för vanliga människor.

Och då kommer tankarna på det riktigt svåra. Vad händer om kunderna inte längre har pengar att handla för? Vad händer om arbetsgivaren inte kan få fler lån till nya investeringar?

Då försvinner jobbet.

I går varslades 1 400 personer från Volvo Lastvagnar på grund av minskad efterfrågan. Att förlora jobbet. Det är den största förlusten vi kan drabbas av i krisens spår.

Statsministern må uppmana finansanalytikerna att ta det lugnt. Men han kan inte sitta still och se hur människor förlorar sin försörjning.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN