Debatten om FRA fortsätter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

26 september 2008. Fredrik Reinfeldt presenterade gårdagens uppgörelse om FRA-lagen som avslutningen på den senaste tidens debatt. ”Full enighet”, sa statsministern.

Sanningen är att oredan, osäkerheten och hyckleriet fortsätter.Frågan om myndigheternas möjlighet att samla in och använda information är viktig. Det handlar om säkerheten för svenska intressen. Men det handlar också om hur rättssamhället fungerar och om individens integritet.

Hemliga möten

Och det handlar, som bland annat Aftonbladets ledarsida visat, om hur den svenska säkerhetstjänsten byter information med andra länders spioner.

Om det finns något som de senaste månadernas debatt om FRA-lagen borde ha lärt alla, är det att frågor om säkerhet och integritet inte ska avgöras i slutna rum och av frampressade kompromisser.

Ändå var det precis vad som hände i går. Folkpartiledaren Jan Björklund ställde in ett framträdande i Göteborg och försvarsminister Sten Tolgfors avbokade en resa till Paris. De borgerliga partiernas riksdagsgrupper kallades till sammanträde.

Olösta frågor

Folkpartisten Cecilia Wikström hoppades att de flesta inte bara ska acceptera resultatet, utan dessutom ”uppskatta” det.

Det är inte troligt. De frågor som skapat debatten finns kvar. Kan vi lita på skyddet för integriteten? Vad kommer att hända när vi – oavsiktligt – råkar hamna på de ”trafikstråk” som öppnats för avlyssning? Och hur kommer samarbetet med andra länders säkerhetstjänster att fungera?

Riktig utredning krävs

Varför går regeringen nu med på nya förslag som samma regering för bara några månader sedan ansåg hota rikets säkerhet?

Framför allt har den folkopinion som finns inte fått komma till tals när avlyssningens framtid avgörs bakom stängda dörrar i borgerliga riksdagsgrupper.

Och just därför kommer debatten att fortsätta tills regeringen inser att lagen måste rivas upp och hela frågan tas om från början, i en riktig utredning.

IP

Följ ämnen i artikeln