Jonna Sima

Ersätt Fas 3 med riktig anställning

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förra veckan deltog 31 114 arbets­lösa i regeringens arbetsmarknadsprogram Fas 3. Som en ­jämförelse jobbar det drygt 25 000 lärare och rektorer på svenska kommunala gymnasieskolor.

Fredrik Reinfeldt gick inför valet 2006 till hårt angrepp mot Social­demokraterna, som han menade ­försökte ­dölja den verkliga arbetslös­heten – ­”utanförskapet” – med olika arbetsmarknadsprogram. Sedan 2007 gör han samma sak. Den stadigt ­växande ­gruppen långtidsarbetslösa i Fas 3 ­räknas inte in i statistiken över ­arbetslösa.

Riksdagen röstade i juni förra året för ett stopp av inflödet av arbetslösa till Fas 3. Men sedan dess har 5 000 till hamnat där.

Kostnaderna för Fas 3 är enorma. Bara i år har de ökat med cirka 74 miljoner till 275 miljoner kronor.

Vilket företag eller vilken förening som helst kan bli Fas 3-anordnare. De får ett anordnarbidrag på 5 000 skattefria kronor per månad och person. De arbetslösa, som ofta utför riktiga ­arbetsuppgifter, får ingen lön utan ­endast en låg ersättning.

Fas 3-systemet är inte bara enormt kostsamt. Det är felkonstruerat och upplevs inte sällan som djupt förnedrande av deltagarna. Endast 15 procent av dem går vidare till jobb eller studier.

I en utredning har LO föreslagit att Fas 3 ska ersättas av subventionerade anställningar eller ett lönebidrag. Det skulle ge de arbetssökande erfarenhet och kompetens som ökar deras chanser att få ett jobb. För de som befinner sig i Fas 3 skulle en sådan lösning göra det möjligt att hyra en lägenhet eller ta ett lån. Det ger dem en ärlig chans att ­starta om livet på nytt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN