ÅSIKT

Därför anställer Lundin män som Bildt och Alhem

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avEva Franchell

LEDARE

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är inte bara konsult. Han har blivit medierådgivare på gamla dar.

I sitt uppdrag för Lundin Petroleum rekommenderar han bolaget att inte låta göra någon oberoende undersökning av verksamheten i Sudan. I stället slår han fast att "ur mediesynpunkt skulle varje beslut om en 'oberoende undersökning' bara skapa misstänksamhet."

Sven-Erik Alhem bekräftar bara uppdragsgivarens ståndpunkt. Allmänheten och medierna ska inte lägga sig i Lundins business.

Inte ens ägarna har rätt till insyn i hur bolaget låtit rensa i byarna runt oljefälten. Människorättsorganisationen

Human Rights Watch har anklagat Lundin för att anlita en ökänd krigsherre som mot betalning utför etniska rensningar för att underlätta för oljebolagen att utvinna olja. Till sin hjälp brukar han använda barnsoldater.

Men det ska ägarna, allmänheten och medierna inte heller lägga sig i. Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall tycker i stället att om ägarna inte gillar läget kan de sälja sina aktier och sticka.

Frågan är hur storägare som Folksam, AMF och AP-fonderna kommer att ställa sig till den cowboy-attityden på bolagsstämman på torsdag?

Lundin Petroleums hela företagsidé är vilda västern. De exploaterar i diktaturer och krigshärdar som ingen annan vågar åka till. De satte Carl Bildt i styrelsen och då var det han som hade till uppgift att rädda företaget inför medierna.

Lundins exploateringar i Sudan utreds nu av åklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Hans undersökning omfattar delvis den tid Carl Bildt satt i styrelsen. Det är bra att rättvisan har sin gång.

Lundin hänvisar till den rättsliga processen, men i övrigt vill man inte kommunicera med omvärlden. Det är därför man måste anställa folk som Carl Bildt och Sven-Erik Alhem.