Mejla

Daniel Swedin

Sluta spärra in sjuka tjejer med mördare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Sverige spärras unga, ostraffade tjejer in bland dömda mördare och våldtäktsmän.

Deras brott: att de skär sig.

Aftonbladets pågående granskning visar att svenska landsting spärrar in unga kvinnor med självskadebeteenden på rättspsyk. I dag vårdas 13 unga med sådan problematik på rättspsykiatriska avdelningar över hela landet. Varför? Det saknas vårdplatser i den vanliga psykiatrin.

Det är ingen ursäkt.

I vintras kom Thérèse Erikssons och Sofia Åkermans reportagebok ”Slut­station rättspsyk” som handlar om just de här unga kvinnorna. De utgör inget hot eller någon fara för några andra än sig själva. Men i stället för vård blir de inlåsta i isoleringsceller utan möjlighet att se ut – ibland under veckolånga

perioder. Kvinnorna får läderpåsar fastlåsta kring händerna och påtvingas hockeyhjälmar med gallervisir för att inte kunna skada sig själva.

Boken berättar hur unga tjejer i behov av hjälp hamnar i rättslöshet, straffas och utsätts för övergrepp.

I april tog socialminister Göran Hägglund (KD) emot ett nyutrett lagförslag om framtidens psykiatriska tvångsvård. Det innehåller kraftigt

utökade möjligheter att använda tvångsåtgärder som är förbjudna i dag.

Hägglund måste slänga förslaget i soptunnan och se till att landstingen blir bättre på att ta hand om unga tjejer med självskadebeteende. Med lagstiftning, om det behövs.

Det behövs mer kunskaper och resurser inom psykiatrin för att hjälpa de unga tjejerna. Och uppenbarligen måste fler vårdplatser i den vanliga psykiatrin skapas.

Sjuka människor ska inte vårdas bland dömda mördare och våldtäktsmän.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin