Frankrike ger Europa hopp

”Han vill driva en traditionell vänsterpolitik för jobb och tillväxt”

Francois Hollande tog hem första ronden.

I går segrade franska Socialistpartiets kandidat Francois Hollande med knapp marginal över sittande presidenten Nicolas Sarkozy i första valomgången i det franska presidentvalet.  Nästa valomgång är om två veckor, den 6 maj.

Marine Le Pen, ledare för högerextrema Nationella Fronten gjorde ett väldigt bra val. Det säger något riktigt otäckt om hur de antimuslimska stämningarna tar plats i Europa.

I nästa valomgång möts bara Hollande och Sarkozy. Att döma av hur rösterna utfallit i övrigt har Hollande goda chanser att vinna. Den andra starka vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, med drygt 10 procent av rösterna, har redan uppmanat sina anhängare att rösta på Hollande.

Talar om hopp

Socialistpartiets strategi har varit att prata om hopp och framtidstro, fler jobb och bättre ekonomi. Francois Hollande själv framstår som en snäll skollärare, inte så spännande men ganska trivsam.

Ställd i kontrast till Sarkozy verkar detta ha fungerat. Hans taktik har varit att spela på rädsla för allt från muslimer och omvärlden till socialisternas ekonomiska politik. Vinner Hollande blir det som i Grekland, har vi fått veta.

Efter fem år med Sarkozy är statsskulden 90 procent av BNP, och ökar. Arbetslösheten är 10 procent, trots Sarkozys löfte att sänka den till 5 procent. Exporten står och stampar.

Som i Danmark

Läget påminner lite om valet i Danmark nyligen, där jobben och ekonomin till slut avgjorde. Och vänstern vann.

Den franska vänstern har inte vunnit ett presidentval sedan Francois Mitterand avgick 1995. Två veckor är lång tid och mycket kan hända.

Om Francois Hollande vinner vill han bland annat omförhandla EU:s finanspakt. Han accepterar inte den rådande uppfattningen bland EU:s högerledare att mer åtstramning är lösningen på EU:s problem. I stället vill han driva en mer traditionell vänsterpolitik för jobb och tillväxt med stimulanspolitik och arbeten i offentlig sektor. Om politiken faktiskt går att genomföra är kanske mer tveksamt.

Retar gallfeber

Hans politik retar i varje fall gallfeber på den europeiska högern. Samtidigt är det folkliga motståndet mot de nuvarande åtstramningarna stort i de flesta länder.

Valet väcker hopp, ett nytt ledarskap i Frankrike påverkar hela Europa.

Följ ämnen i artikeln