ÅSIKT

Sanningen – inlåst med Assange

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I den här striden har sanningen varit det första offret. Det är ironiskt eftersom det var precis det som Julian Assanges livsprojekt – Wikileaks – ville motverka.

På onsdagen meddelade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño att Wikileaksgrundaren beviljats asyl i landet. Han menar att risken är stor att Julian Assange skickas till USA där han riskerar dödsstraff om han skulle utlämnas till Sverige.

Det är den teori som Julian Assange och hans många anhängare hårdnackat tror på. De slår dövörat till det faktum att han dels inte är dömd i Sverige, han är bara hitkallad för förhör. Dels strider en sådan utlämning mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Sedan ett par månader sitter Julian Assange på Ecuadors ambassad i London och hoppas på att kunna resa till sitt nya hemland i Sydamerika. Men den brittiska polisen kommer att gripa honom så fort han lämnar ambassaden – eller ett ambassadfordon.

För exakt två år sedan kom Julian Assange till Stockholm för att tala om hur sanningen är krigets första offer på ett seminarium arrangerat av Social­demokraternas Broderskapsrörelse.

Under sitt besök hade han sex med två svenska kvinnor. De anmälde honom efteråt för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång. Julian Assange erkänner sexet, men ­förnekar brottsanklagelserna.

Wikileaks har bidragit till många viktiga journalistiska avslöjanden. Men Assange-historien har sorgligt nog blivit en fars. Det är självklart att han ska inställa sig i Sverige. Brottsutredningen måste slutföras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima