Ledare

Reinfeldt måste spola Bildts "tysta diplomati"

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

De båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson förklarades i morse skyldiga till både terrorbrott och olaglig inresa i Etiopien.

Så dömer diktaturens kreatur när fri media vill granska vad den etiopiska regeringen och den svenska företagsgruppen Lundin har haft för sig.

Sig själva till straff och "androm till varnagel" som en gammal svensk rättslig formulering lyder. Syftet är i första hand att skrämma andra journalister från att granska diktaturens och oljebolagens framfart i den omstridda Ogadenprovinsen.

Rättegången är politisk. Etiopien har, som Utrikesdepartementet konstaterat, inget oberoende rättsväsende. Domen är alltså ingen "dom" i vanlig mening utan en politisk deklaration.

Än så länge är inget straff utmätt men risken finns för ett långt fängelsestraff.

Sverige har från början valt att tillämpa "tyst diplomati". Man har visat respekt för Etiopiens suveränitet och "rättsväsende". Även svensk media har rapporterat som om det vore en riktig rättegång där det faktiskt spelar roll vilka som vittnar och om åklagarens bevis håller.

Det var uppenbarligen totalt missriktat, och en smula naivt. Etiopien är ingen rättstat och bör inte behandlas som en rättsstat.

Nu återstår maktspråk. Förhoppningsvis kan Sverige räkna med stöd från Europeiska Unionen och USA i att sätta press på Etiopien och dess regering.

Om Carl Bildt fortsätter lalla omkring med den nuvarande strategin är det kört. Då kommer Martin Schibbye och Johan Persson inte ut på många år.

Etiopien är beroende av handel och bistånd. Den styrande eliten vill ha västerländsk teknologi och lyxvaror. De vill kunna resa och ha goda relationer med många länder som Sverige kan räkna som sina vänner.

Allt detta måste prövas i en diplomatisk offensiv.

Likaså bör frågan väckas om vad som egentligen pågår i Ogaden och som den Etiopiska regeringen så desperat försöker hemlighålla.

Den information som sipprar ut tyder på att det pågår brott mot mänskligheten. Det internationella samfundet har i så fall ett ansvar att agera både inom FN och med Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Statsministern har sagt att han ska ta kontakt med den etiopiska regeringen.

Det minsta man nu kan förvänta sig är ett tydligt fördömande av domen och krav på att Martin Schibbye och Johan Persson får komma hem.

Kan vi spola ner det där med "tyst diplomati" nu?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!