Ledare

Sänker skatten och struntar i välfärd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

SKL behöver åtta miljarder på två år. I år har regeringen i stället sänkt skatten med nästan dubbelt så mycket.

Äldre drabbas Sveriges kommuner vill ha hjälp av staten för att klara välfärden men statsminister Reinfeldt läxar i stället upp kommunerna.
Äldre drabbas Sveriges kommuner vill ha hjälp av staten för att klara välfärden men statsminister Reinfeldt läxar i stället upp kommunerna.

20 Mars 2009. Lågkonjunkturen fördjupas, nu drabbas skolbarnen, de gamla och de sjuka.

När arbetslösheten stiger förlorar kommuner och landsting skatteintäkter. När det inte kommer in pengar till vård, skola och omsorg får personalen gå och krisen slår därmed mot de allra svagaste.

Förnedrande

Bara i januari varslades 1 300 landstingsanställda. Det drabbar framför allt vården där personalen minskar och vårdplatserna blir färre. När landstingen ska spara pengar åker patienterna hem så fort det bara går och för de riktigt gamla innebär det ofta början på en förnedrande resa mellan olika vårdformer.

Kommunerna ska ju också spara, de varslar anställda och drar ner på äldreboenden. De gamla får klara sig med hemtjänst och blir de sämre skickas de tillbaka till akutsjukvården. En gammal människa med hemtjänst tillbringar i genomsnitt 28 dagar på sjukhus.

Lärare sparkas

I skolvärlden har 1 000 lärare redan varslats. Klasserna kommer att bli större och undervisningen sämre. I gårdagens Aftonbladet kunde vi läsa att en femtedel av lärarna i Borlänge snart är borta.

Vad betyder de neddragningarna för de elever som har det svårast?

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har uppvaktat regeringen. 15 000 anställda inom vård, skola och omsorg kan försvinna om inte regeringen skjuter till pengar. SKL vill ha tre miljarder kronor extra för att klara 2009 och ytterligare fem miljarder för nästa år.

Men Fredrik Reinfeldt läxar upp kommunerna.

–?Många kommuner passar på att skjuta över ansvaret på staten.

Tar inte ansvar

SKL behöver åtta miljarder på två år. I år har regeringen i stället sänkt skatten med nästan dubbelt så mycket. Därmed är det Fredrik Reinfeldt som inte tagit ansvar för välfärden.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Skola & utbildning

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning