ÅSIKT

Honduras efter kuppen – en bananrepublik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: RODRIGO ABD/AP
Beväpnad militär transporterar valsedlar till en vallokal i den honduranska staden Tegucigalpa. Trots västvärldens önskan att bomba fram demokratier i världen tycks man godta en statskupp i lilla Honduras.
LEDARE

  Honduras

Den gamla skamliga ordningen är återställd i utfattiga Honduras. Den stenrike godsägaren och högermannen Portfirio Lobo har tagit över makten.

Lobo tillhör det gamla härskarskiktet, en blandning av latifundistas (mäktiga jordägare), höga militärer och korrupta män i staten. Historiskt har USA varit dess beskyddare. Honduras har tjänat som militär bas vid USA:s koloniala operationer. 70 procent av det lilla landets handel är USA-styrt och bolagen slipper skatter. Mer än hälften av befolkningen lever i svår fattigdom.

Manuel Zelaya, också han storgodsägare, försökte som folkvald, liberal president att kraftigt höja minimilönerna. Han stödde ursprungsbefolkningens jordbrukskooperativ.

Den 28 juni kidnappades Zelaya av militär och forslades ut ur sitt eget land. Kuppmakarna riktade två anklagelser mot honom: han ville hålla rådgivande folkomröstning om konstitutionen och han önskade samarbete med bland andra Hugo Chávez för att det eländigt fattiga Honduras skulle få olja och bistånd. Straffet, en statskupp, utmättes av den härskande oligarkin. Ledaren Roberto Micheletti tog till nära medarbetare, ledare för de gamla dödsskvadronerna.

Stilla godkännande

Omvärlden fördömde kuppen. Enighet från OAS, USA och EU. Bistånd drogs in eller frystes.

Zelaya lyckades återvända till sitt land. Han skyddades av brasilianska ambassaden i väntan på att han skulle återinsättas som statschef. Hans mandat godkändes av omvärlden.

Micheletti spelade ett annat spel. Zelaya skulle manövreras bort genom ett presidentval, iscensatt i söndags som en absurd, svart fars. Alla elementära regler för fria val var satta åt sidan.

Skenvalet godkänns nu av USA, än en gång mer angeläget att skydda säkerhets- och ekonomiska intressen än att rädda demokratin. Starka skäl talar för att statskuppen i Honduras förberetts i USA.

Brasilien leder motståndet

Från flotta Estoril i Portugal, där de latinamerikanska staterna är samlade till toppmöte, meddelas att tre högerstater godkänner de nya härskarna i Honduras. Brasiliens Lula leder den massiva majoritet som säger nej till erkännande. Spaniens socialistregering, som stött Zelaya, vacklar, pressat av EU-länder som redan sagt ja till kuppmakarna.

Västvärlden, som till miljardbelopp vill bomba fram demokratier i världen, tycks beredd att godta en statskupp som åter gör lilla Honduras till en bananrepublik.

OS