ÅSIKT

Granska både Säpo och FRA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 2 | Foto: Foto: OSKAR KULLANDER
SÄPOS kontor Skärpningarna av FRA-lagen stoppar Säpos beställningar. Nu öppnar Fredrik Reinfeldt för att Säpo ska signalspana mer på egen hand.
LEDARE

13 mars 2009. Aftonbladets ledarsida kan i dag avslöja att Säpo bett FRA spana på rent svenska grupper. Det har handlat om nätverk i Sverige som Säpo misstänker för kopplingar till terrorism, men där det inte funnits dokumenterade förbindelser med utlandet. FRA har vägrat avlyssna kommunikationen mellan personer som alla är bosatta i Sverige. Säpos motiv att vända sig till FRA kan ha varit att komma runt kravet på domstolsprövning innan avlyssning får ske.

Tidigare har även rikskriminalen tagit hjälp av FRA för att avlyssna organiserad brottslighet, som kriminella mc-gäng. Lagstödet för denna verksamhet är också tveksamt.

De här uppgifterna ger en mer sammansatt bild än tidigare av signalspaningen mot svenskar.

Militanta grupper

Vi kunde i somras berätta om en verksamhet som varit okänd för större delen av riksdagen. Säpo, tullen och rikskriminalen beställer spaning från FRA när de vill ha uppgifter om personer i Sverige som reser utomlands.

Enligt de nya uppgifter som vi tagit del av handlar det också om att analysera vilka kontakter som militanta grupper utomlands har i Sverige. Det gäller inte bara terrorstämplade organisationer, utan också andra grupper som Säpo anser misstänkta.

Stoppar beställningar

FRA samlar in uppgifter om kontakter mellan till exempel radikala grupper i Mellan-östern och personer i Sverige. Dessa lämnas sedan vidare till Säpo.

Det är en parallell till den uppmärksammade listan från mitten av 1990-talet som Rapport berättade om förra året, med hundratalet svenskar som hade kontakter med Sovjetunionen. Motivet för den listan ska ha varit att de namngivna personerna kunde bli rekryterade av den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU.

Höstens beslut i riksdagen sätter stopp för Säpos och många andra myndigheters beställningar till FRA. Än så länge behandlar den nya Signalspaningsnämnden Säpos önskemål. Från 1 oktober är det slut på det, om det inte blir ett nytt beslut.

Detta har kommit som en chock för säkerhetsfolket. Förre Säpo-chefen Anders Eriksson utreder nu polisens behov av stöd från FRA.

Fredrik Reinfeldt antydde nyligen i en intervju med Ekot att Säpo kan få bedriva mer signalspaning på egen hand.

Det finns risker med en

sådan lösning.

Hotade integriteten

Bloggupproret mot FRA-lagen hade goda skäl. Den personliga integriteten var hotad. Granskningen av FRA måste fortsätta, inte minst av samarbetet med utländska myndigheter.

Men lösningen kan knappast vara att Säpo själva ska göra det som FRA tidigare kritiserats för, utan tillstånd av domstol.

Regeringen borde först låta utreda de brister som funnits tidigare, både på FRA och Säpo, innan man föreslår nya befogenheter för polisens avlyssning.ME

ME