Mejla

Karin Pettersson

Borg vill fortsätta urholka välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Satsar på sänkningar Anders Borg presenterade i går sina planer inför höstbudgeten – och finansministern fortsätter att proritera skattesänkningar framför skola och välfärd.

Foto: MAGNUS SANDBERG

LEDARE

24 AUGUSTI 2013. Välfärden

Några dagar före terminsstart försvann tryggheten för ett antal barn i Stockholm. Deras skolor får inte längre extra stöd för barn med dyslexi. Pengarna försvinner in i den allmänna skolpengen.

I går presenterade Anders Borg sina planer för höstens budget. Den som han ska gå till val på.

Enligt Konjunkturinstitutet saknas det redan i dag 70 miljarder i statens budget fram till 2017 om det ska gå att både hålla överskottsmålet och behålla nivån på välfärden.

Gjort två stora förändringar

Anders Borg prioriterar inte investeringar i skola och välfärd. Han lägger­ ­huvuddelen av sitt ”reformutrymme” på skattesänkningar. Närmare bestämt 16 miljarder.

Det är mycket pengar. Att dubbla ­anslaget till dyslexiundervisning i Stockholm skulle till exempel kosta 100 miljoner.

Anders Borg har under sin tid som ­finansminister gjort två riktigt stora förändringar. Det ena är att han raserat sjukförsäkringen och a-kassan, och använt pengarna till skattesänkningar.

Det andra han har gjort är mer försåtligt, och ­kanske ännu viktigare.

Varje år uppstår ett utrymme i statens budget, som en följd av att skatte­intäkterna stiger när ekonomin växer. Historiskt har detta utrymme ­använts till att se till att trygghetssystemen hängt med och inte urholkats.

Borg hade kunnat använda pengarna till att se till att taket i a-kassan och barnbidragen legat på rimliga nivåer.

Han hade kunnat höja statsbidragen till kommunerna mer, så att de hade kunnat satsa på skolan. På stödundervisning för dyslektiska barn eller högre lärarlöner.

I stället har han sänkt skatter. Till en ­nivå där det börjar bli svårt att se hur vi i framtiden ska ha råd med den välfärd de flesta av oss fortfarande tar för given.

För några dagar sedan startade Aftonbladets ledarsida en namninsamling för större satsningar på skolan och mot sänkta skatter. Gensvaret blev överväldigande.

Förstår sambandet

Hittills har 63 000 personer skrivit på. Det verkar som om många människor förstår det samband som Anders Borg förnekar.

Det säger också något om dagens politiska debatt att det är Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och tidigare ordförande i Anders Borgs finanspolitiska råd, som skarpast formulerar konfliktlinjen i svensk politik.

– Det här är en jättestor fråga som ­borde vara helt central i den ekonomiska och politiska debatten. Vilken väg vill vi gå? Vill vi verkligen ha en urholkning av det offentliga välfärdsåtagandet och lägre skatter med regeringens linje, eller vill vi inte det? sade Calmfors i Dagens Nyheter i går.

Jo. Vi måste välja mellan skatt och välfärd.

Det är det valet borde handla om.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson