Mejla

Anders Lindberg

Vem har köpt Moderaterna?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Illustration: Robert Nyberg

LEDARE

Alliansens partier säger nej till det lagförslag om insyn i partiernas finansiering som tagits fram av justitiedepartementet. Det innebär att partierna säger nej till sin egen regering.

Därmed är risken uppenbar att Sverige står utan lag om partifinansiering även i nästa val.

I vår del av världen är det bara Sverige, Schweiz, Malta och mikrostaten San Marino som inte reglerat dessa frågor, något bland andra Europarådet är starkt kritiskt till.

Hemliga givare

De senaste två valen, 2006 och 2010, har Moderaterna till stor del finansierats via ekonomiska bidrag från hemliga givare. Enligt årsredovisningarna handlar det om många tiotals

miljoner som gått rakt ner

i partikassan helt utan insyn.

Förre partisekreteraren Sofia Arkelsten (M) gjorde en helomvändning för två år sedan och lovade lagstiftning. Sedan dess har processen förhalats under allt mer högljudda protester från oppositionen. När förslaget slutligen kom saknas bland annat regler som förhindrar anonyma bidrag. Och nu har alltså de borgerliga partierna

i sina remissvar sågat förslaget.

Gav ett ultimatum

Som av en händelse ser det alltså inte ut att bli någon lagstiftning. Med tanke på regeringens opinionsläge är det kanske inte så märkligt, de behöver all hjälp de kan få.

I går hade Socialdemokraterna pressträff och gav regeringen ett ultimatum.

Antingen lägger de fram ett lagförslag om att öppna upp partifinansieringen senast i mitten av oktober.

Eller så kommer Socialdemokraterna att försöka lagstifta via riksdagen genom ett så kallat utskottsinitiativ. Eftersom alla partier utom Sverigedemokraterna säger sig vara för öppenhet blir det svårt att rösta nej, är tanken.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, påpekade på pressträffen att en lag om öppenhet är särskilt viktig efter att så stora delar av välfärden har privatiserats. Han har en klar poäng.

Problemet blir värre av att en liten grupp personer, som dessutom personligen står nära Moderaterna, tjänar så oerhört mycket pengar på den förda politiken.

Behöver få svar

Det väljarna behöver få svar på inför valet är huvudsakligen två saker. Vem är det som betalar alla dessa miljoner till regeringens största parti? Och vilken

valuta får de för pengarna?

Om Moderaterna har rent mjöl i påsen behöver de inte vara oroliga för insyn. För det kan väl inte vara så att regeringens största parti har något att dölja?

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg