Mejla

Karin Pettersson

Anders Borgs pinsamma pyttesatsning på skolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PATRIK LINDVALL

Utvecklingen i skolan börjar bli ett nationellt trauma. Det är inte så konstigt. Ökande skillnader i skolresultat. Sämre kunskapsnivåer. Allt hårdare sortering efter klassbakgrund.

Drömmen om Sverige är ett land som håller ihop. Där bakgrund inte avgör en människas framtidsutsikter.

Just nu går utvecklingen åt fel håll, och skolan blir en symbol för vart Sverige är på väg. Och en perfekt illustration av skillnaden mellan retorik och politisk praktik.

I Stockholm kampanjar Moderaterna just nu för mindre klasser och en skola där ”alla har en rättvis chans att lyckas”.

Politik är inte svårare

Samtidigt sjösätter partiet en kaosartad ”reform” i huvudstaden. Trygga undervisningsmiljöer för barn med neuropsykiatriska störningar som asperger syndrom, ADHD och autism behov stängs ner. Nu ska barnen ut i de vanliga kommunala skolorna.

I år sänktes kommunalskatten i Stockholm med 15 öre. ”Det är näst lägst i Sverige”, jublade moderata finansborgarrådet Sten Nordin på sin blogg.

Politik är att välja. Lägre kommunalskatt, eller hyggligt med resurser till barn med autism. Ett jobbskatteavdrag till, eller fler lärare i skolan.

Ibland är politik inte svårare än så.

I dag presenterade regeringen vad man vill göra för att vända utvecklingen i skolan på nationell nivå. Det var lite av varje, och inget fel med enskildheterna. Kompetensutveckling för lärare, mer matematikundervisning och bättre möjligheter för lärare att göra karriär.

Satsning på hopplöshet

Hittills har regeringen sagt att man ska satsa ungefär 600 miljoner kronor på skolan nästa år.

Det kan låta som mycket pengar, om man inte vet hur en statsbudget fungerar. Då bidrar ”satsningen” snarast till ökad hopplöshet.

600 miljoner kronor till en bättre skola i hela landet är ingenting. Det är ungefär två miljoner till varje kommun.

Anders Borg har själv satt ut ”reformutrymmet” för nästa år till 25 miljarder kronor. 25 tusen miljoner. Av dessa vill han alltså ta lite drygt en femtiondel för att förbättra situationen på det område där vi skulle behöva satsa allra mest.

Femton miljarder ska gå till sänkta inkomstskatter, mest till dem som har de högsta lönerna. Trots att ingen förutom Anders Borg längre tror att jobbskatteavdrag skapar jobb.

Borgs ekvation går inte ihop

Och trots att Konjunkturinstitutet och en i stort sett enig ekonomkår pekar på att Borgs ekvation inte längre går ihop – det går inte att både sänka skatterna och hålla nivån på välfärden.

Aftonbladets ledarredaktion startade för några veckor sedan en namninsamling – mot sänkta skatter, för mer resurser till skolan.

Om du inte redan har skrivit på, går det bra att göra nu.

avKarin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM