ÅSIKT

Narkolepsibarnen måste få ersättning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avEva Franchell

LEDARE

Ett löfte är ett löfte.

Alla de barn som skadats av vaccinet Pandemrix ska ha ersättning. Någon måste betala.

Socialminister Göran Hägglund och Socialdemokraternas Lena Hallengren lovade personligen att de drabbade barnen skulle få hjälp. Deras familjer skulle inte behöva ägna framtiden åt segdragna rättsprocesser, skrev de på DN Debatt för ett år sedan.

I går avslöjade Svenska Dagbladet att det löftet inte var mycket värt. 19 narkolepsibarn nekas ersättning av Läkemedelsförsäkringen. Deras familjer får nu driva rättsprocesser för att eventuellt få rätt i högre instans.

Totalt är det 28 personer som fått avslag. När svininfluensan kom 2009 följde de myndigheternas uppmaningar, de vaccinerade sig och sedan blev de sjuka av vaccinet.

De fick sömnsjukan narkolepsi.

En av dem som drabbades och nu vägras ersättning är My Tolf. I Svenska Dagbladet berättar hennes mamma att My just fyllt 13 när sjukdomen slog till. "Det var som att hon gick och la sig på kvällen och när hon vaknade nästa dag så var det inte min dotter längre. Hon kunde sova när som helst och var som helst, mitt på dagen."

Tobias var i 11-årsåldern när han vaccinerades. Hans föräldrar berättar att de sökte hjälp på akutmottagningarna. Pojken hade ont i magen, var så trött. Han gick ner tio kilo på en månad och stannade ofta hemma från skolan.

Narkolepsi är en svårdiagnostiserad sjukdom och de här 19 barnen fick sin sjukdom konstaterad för sent. Det är därför de inte får någon ersättning.

Försäkringsbolaget Läkemedelsförsäkringen har satt en gräns. Symptomen måste komma åtta månader efter vaccinationen annars blir det inga pengar. Läkemedelsförsäkringen är ett aktiebolag som ägs av läkemedelsbolag som Glaxo Smith Klein.

Glaxo Smith Klein är alltså bolaget som tillverkade Pandemrix. Som fick svenska staten att köpa 18 miljoner doser för 1,3 miljarder kronor. Bolaget hade lovat leverans, men hade inte tid att odla fram tillräckliga virusmängder så i stället tillsatte man ett omdebatterat ämne som förstärkte vaccinet.

Det borde ligga i Glaxo Smith Kleins intresse att alla de barn som drabbades av vaccinet får den omsorg de behöver. De sista 19 barnen har hamnat i en grym gråzon.

Göran Hägglunds och Lena Hallengrens löfte löd ordagrant:

"Statens ska ta det yttersta ansvaret för att de barn och ungdomar som var 19 år eller yngre vid vaccinationstillfället och som drabbats av narkolepsi efter vaccineringen med Pandemrix, och som av Läkemedelsförsäkringen bedöms ha en läkemedelsskada, ska få ersättning.

Det var alltså Läkemedelsförsäkringen som blåste både politikerna och barnen. Det var Glaxo Smith Kleins eget försäkringsbolag som satte en så snäv gräns att 19 barn står utan ersättning.

Först förstärker man vaccinet och sedan sviker man de drabbade. Risken finns att ingen vågar vaccinera sig i framtiden och det är det riktigt allvarliga.