Mejla

Eva Franchell

Snart står Löfven med vatten upp till knäna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Om vi nu antar att Stefan Löfven blir statsminister i höst. Då är det han som får ta ansvar om Sverige svämmar över.

Då kan det bli han som får gå som de brittiska politikerna och plumsa genom översvämmade städer.

Just nu är det den brittiske premiärministern David Cameron som vadar genom Londons förorter. Nästa år kan det vara Stefan Löfven som får ta på sig gummistövlarna för att ta sig mellan Gamla stan och Södermalm. Som får åka till Karlstad för att bevittna hur Klarälven svämmat över sina breddar.

När klimatet förändras får vi fler stormar, mer ihållande regn, som i Storbritannien där det har ­regnat i månader. Till slut ­orkar marken inte ta upp mer vatten och allting flödar över.

David Cameron erkänner att det kan ha varit klimatförändringarna som fick Themsen att spränga skyddsvallarna. Nu får han lägga all ­annan politik åt sidan, ställa in sina resor och administrera ­fördelningen av sand­säckar.

Jag undrar vad som snurrar i hans huvud just nu. Svär han över sin otur eller ­filar han på nya och hårdare klimatmål? ­Säkert räknar han en del på kostnaderna ­sedan han lovat de drabbade allt tänkbart stöd.

På andra sidan Atlanten har hans kollega Barack Obama frusit rejält i veckan. Washington och stora delar av USA drabbades av massiva stormar. Nära en miljon hushåll i 14 delstater var strömlösa. Snön vräkte ner och glashala vägar orsakade i fredags en masskrock i Pennsylvania med nära hundra inblandade bilar. 5 000 flyg ställdes in bara i torsdags.

Den nationella väderlekstjänsten menar att ovädren nått historiska proportioner.

Jag undrar vad Obama tänker när han står i sitt ovala rum och utfärdar undantagstillstånd. Han borde vara van, USA drabbas ju ofta av extremt väder. Samtidigt som snön lamslog Washington drabbades den amerikanska västkusten av torka och i Silicon Valley råder fortfarande vattenransonering.

Obama svär ­säkert över ­kongressen som inte köpte hans klimatambitioner. ­Säkert tänker han också på de människor som dött, på alla ­hjälpinsatser som krävs, på vad det kostar när stora delar av samhället lamslås.

Helt säkert har Stefan Löfven läst om de oväder som drabbat hans blivande kolleger. Kanske vänder han sig till Magdalena Andersson eller Matilda Ernkrans, som är ansvarig för miljön och säger att, det är väl bra att vi har miljöpartisterna.

Då kan vi skylla på dem när vi höjer bensinskatten och stoppar motorvägsbygget runt Stockholm. Även en blivande stats­minister måste vara strateg och tänka långsiktigt. Gör han inte det är det han som får köpa sig ett par stövlar.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell