Mejla

Ingvar Persson

IF Metall är helt ute och cyklar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Veli Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, tycker att konflikten i containerhamnen i Göteborg måste få ett slut.

Det är lätt att hålla med. Absolut ingen tycker att det är bra att det finns en massa osäkerhet i Sveriges kanske viktigaste port mot omvärlden.

Säikkälä tycker dessutom att det är bra att Ylva Johansson beställt en utredning av frågan om konflikten gör att det behövs lagändringar. Också det går att förstå, även om de flesta fackliga företrädare har kommit till en annan slutsats.

Nästan ensamma

Bland LO-förbunden är IF Metall faktiskt ensamt om åsikten att det behövs nya lagar för att reglera strejkrätten, och när tidningen Arbetsvärlden frågade TCO-förbunden blev svaren liknande. Av 14 förbund ansåg 12 att det vore dåligt inskränka rätten att använda konfliktåtgärder.

Det viktigaste argumentet är att det finns risk att nya regler skulle göra det möjligt för arbetsgivaren att själv välja vilket fack som ska få skriva avtal. Då öppnas dörren för så kallad avtalsshopping.

IF Metalls medlemmar arbetar dock till stor del i den exportindustri som drabbas hårdast när hamnen i Göteborg inte fungerar som den ska. Säikkälä oroas över deras jobb, och det är som sagt inte mycket att säga om.
Det handlar om skilda perspektiv helt enkelt.

Ute och cyklar

Men när Veli Pekka Säikkälä säger till Svenskt Näringslivs nyhetsbrev Arbetsmarknadsnytt att arbetet med den nya lagen går för sakta är han faktiskt ute och cyklar.

Ylva Johansson tillsatte sin utredning förra sommaren. Den ska vara färdig med sina förslag den sista maj i år. Med tanke på att det handlar om den grundlagsskyddade konflikträtten och något så komplicerat som ballansen på arbetsmarknaden får det betraktas som expressfart.

När sedan eventuella förslag finns ska alla intressenter få möjlighet att yttra sig. Och då återstår ändå arbetet med att skriva proposition, få lagrådets synpunkter och lotsa saken genom riksdagen.

Det är kanske inte en arbetstakt som faller IF Metalls avtalssekreterare i smaken, men det är faktiskt så demokratin fungerar.

Det är svårt att förstå hur IF Metall och industrins arbetsgivare kan tycka att de har tid att vänta på en lag som kanske kommer, så småningom.

Problemen i Göteborgs hamn är verkliga, men de är inte problem för den svenska modellen. Därför borde alla som kan trycka på för att de ska lösas där de kan lösas, i hamnen.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN