ÅSIKT

Övervinsterna är ju ett faktiskt problem

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Civilminister Ardalan Shekarabi och V-ledaren Jonas Sjöstedt
LEDARE

Civilminister Ardalan Shekarabi såg barsk ut och vänsterledaren Jonas Sjöstedt var glad när paret i går presenterade utkastet till den lag som ska begränsa vinster i skolan och i omsorgen.

Bland politiska kommentatorer är analysen av leendet klar. Om inte Vänsterpartiet krävt det här - för att stötta regeringens budgetar - hade S och MP aldrig tagit i frågan.

Ett problem på riktigt

Men lagrådsremissen som presenterades i går finns ju på grund av verkligheten. Låt oss ta skolan som ett exempel.
I verkligheten har idén om en gemensam, likvärdig och rättvis skola för alla barn fått förfalla. Inte så liten skuld till det bär de aktiebolagsägda friskolorna.

Studier pekar på att vi med friskolorna fått ökad skolsegregation, sämre skolresultat, omotiverad betygsinflation, ökade utgifter för kommunerna. Samtidigt har vi företag som äger skolor och till varje pris vill hålla nere sina kostnader så att pengarna vi betalar för ungarnas skola i stället kan användas till privata vinster.

Ska skattepengar som är avsedda för att ge ungdomar en bra utbildning och lärare en bra lön gå till det - eller hamna på utländska nummerkonton och i aktieägarnas fickor?

Det är sådant som regeringen och V tar sikte på att lösa. Det man presenterade i går var mycket milda regleringar så att pengarna ändå går tillbaka in i verksamheten. Det kommer fortfarande gå att göra vinst och ideella stiftelser kommer inte omfattas alls. Men om reglerna som regeringen och V nu föreslår redan hade gällt skulle övervinsten från i förrfjol - 4,7 miljarder - räckt till att anställa 8 000 gymnasielärare.

Små förändringar

Det inte något dråpslag mot friskolor eller privata vårdkoncerner vi talar om, men som mandaten i riksdagen fördelar sig finns det en stor risk att Sverigedemokraterna och borgerligheten skjuter sönder alltihop. De vill ju att Sverige även fortsatt ska vara det enda landet där aktiebolag kan bedriva offentligfinansierad skolverksamhet med fri vinstutdelning.

S, MP och V får rusta för en valkampanj om att skolan inte kan vara en marknad bland andra. Det är en strid de rödgröna måste ta. Det handlar ju ytterst om att värna legitimiteten i hela idén om skattefinansierad välfärd.

ARTIKELN HANDLAR OM