Mejla

Ingvar Persson

Sjukskrivna fejkar inte, Hanne Kjöller

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Krisen i sjukförsäkringen är ett av regeringens riktigt stora problem. Sjuka människor får veta att de ska söka sig ett lättare jobb och kastas ur försäkringen. Facken och arbetsrättsjurister protesterar och de drabbad är förtvivlade.

Häromveckan lovade socialminister Annika Strandhäll att det var dags för krafttag. Framför allt skulle Försäkringskassans tjänstemän få uppdraget att förklara sig bättre. Att bli av med sin ekonomiska trygghet handlar ju om omsorg.

Den som vägras sjukskrivning borde vara tacksamma.

Nya höjder

I går tog Expressens krönikör Hanne Kjöller ideén till helt nya höjder. Kjöller tycks nämligen anse att hela diskussionen om förslitningsskador och hälsovådliga jobb är trams.

Är det inte märkligt, frågar sig Kjöller, att det blir ett fasligt gnäll när ett arbete innebär tunga lyft samtidigt som det anses nyttigt att lyfta vikter på gymmet? Och vad är det egentligen för fel på butiksanställda som gnäller över onda knän efter en arbetsdag av gående, stående och bärande? Att stå vid sitt höjbara skrivbord ska ju vara så nyttigt.

Känn inte efter

Om människor bara slutade att känna efter så förbaskat skulle de bli betydligt friskare och få ett bättre liv, sammanfattar Kjöller myndigt som en gammaldags regementsläkare.

Ta en magnecyl och ställ in dig i ledet, simulant.

Antagligen uttrycker Expressens krönikör något i tidsandan. En känsla hos en gymmande, smoothiedrickande och rutavdragande medelklass att det får vara nog. Vi ska ju - som Ulf Kristersson brukar säga - orka jobba till 75.

Då kan vi inte hålla på och tjafsa om utslitna knän, trasiga leder och ångestattacker, tycks resonemanget gå.

Vi ska antagligen vara glada för att Hanne Kjöller ännu inte fått uppdraget att hjälpa Försäkringskassan. Hon skulle verkligen förklara för sjuka människor att de borde vara tacksamma över att få sin ersättning indragen.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.