Mejla

Jonna Sima

Attendo borde anmäla sig själva

Åklagare bör granska vad som hände vårdbiträdet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Attendos vd pudlar på DN Debatt för företagets behandling av visselblåsaren Stine Christophersen. Vårdföretagets ursäkt räcker inte, utan deras agerande borde får rättsliga påföljder.
Attendos vd pudlar på DN Debatt för företagets behandling av visselblåsaren Stine Christophersen. Vårdföretagets ursäkt räcker inte, utan deras agerande borde får rättsliga påföljder.

LEDARE

Attendos extremt välbetalda vd Martin Tivéus försöker i dag pudla på DN Debatt. "Medarbetaren förtjänar vår oreserverade ursäkt för det hon utsatts för. Det var oacceptabelt", skriver han. Den medarbetare Tivéus syftar på är vårdbiträdet Stine Christophersen som larmade om att det inte gick att bedriva smittsäker covid-vård på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm förra våren. Det saknades både skyddsutrustning och personal.

När Christophersen inte fick något gehör från sina chefer kontaktade hon Expressen och beskrev för tidningens reporter sin arbetsplats som "ett slagfält".

För det blev hon varnad och uppmanades indirekt att säga upp sig ("Ingen tvingar dig att jobba kvar här").

Miljonbonusar till chefer

Historien har återigen fått stor uppmärksamhet, nu tack vare reportern Johanna Sjövalls aktuella dokumentär "Det illojala vårdbiträdet" i P1. I den avslöjas att Attendo ljugit om att de bedrev kohortvård – att sjuka och friska patienter hålls isär – under förra våren. Coronaviruset spreds som en löpeld på äldreboendet framför ögonen på en hjälplös personal.

Inom ett par veckor dog ett 20-tal äldre på boendet, ibland flera om dagen. Företaget har också försökt ta reda på vem eller vilka som låg bakom de anonyma uppgifterna i Expressen, vilket strider mot det efterforskandeförbud som gäller för offentligfinansierad verksamhet.

Efteråt har kritiken varit massiv mot Nordens största vårdföretag. Kritiken tilltog i styrka när Aftonbladet igår kunde avslöja att Attendo delat ut 4,8 miljoner kronor i bonusar under 2020, en ökning med 98 procent jämfört med 2019. Mest nöjd torde företagets vd Martin Tivéus vara. Hans totala ersättning uppgick till 12,9 miljoner kronor – en ökning med 16 procent.
Samtidigt hade bolaget fått 130 miljoner i statligt stöd från svenska skattebetalare för att klara arbetet under pandemin. Pengarna skulle gå till skyddsutrustning, kohortvård samt lönekostnader till följd av sjukfrånvaro.

Kommunanställda i Stockholm har fått ett corona-engångsbelopp på 5 500 kronor som tack för insatsen i pandemin. Men Attendos personal har inte belönats med en enda krona extra.

Borde väckas åtal

Från Attendos sida försvarar man chefsbonusarna med att "medarbetarnöjdheten och kundnöjdheten ökade väsentligt under 2020". Då kan de knappast ha lyssnat på sina medarbetare på Sabbatsbergsbyn eller till de anhöriga som såg sina familjemedlemmar avlida på boendet.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till P1-Morgon att det finns all anledning för en åklagare att inleda en förundersökning för att se om det går att väcka åtal mot Attendo.

Det skulle kunna ge de drabbade i skandalen viss upprättelse. Om Attendos ledning menar allvar med sitt pudlande borde de vara tillmötesgående och faktiskt anmäla sig själva.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Maffian skor sig på hemtjänsten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Attendo

Nils Funcke

Bonusar

Brott