Mejla

Jonna Sima

Krympta snoppar och noll spermier

Handmaid's tale-dystopin kan bli verklighet 2045

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Redan för 26 år sedan larmade Greenpeace i en uppmärksammad reklamkampanj om de hormonstörande ämnen som hotar vår fortplantning.
Redan för 26 år sedan larmade Greenpeace i en uppmärksammad reklamkampanj om de hormonstörande ämnen som hotar vår fortplantning.

I kväll har den fjärde och kanske sista säsongen av Handmaid's tale premiär på HBO. TV-serien är baserad på Margret Atwoods romaner om landet Gilead som styrs av en IS-aktig religiös terrorsekt som tagit delar av USA i belägring. Att den dystopiska tv-serien har blivit en succé världen över kan förmodligen förklaras med att den känns otäckt aktuell för vår tid.

I Gilead har amerikaner underkastat sig en ny auktoritär samhällsordning. Men Handmaid's tale handlar också om att mänskligheten håller på att utrotas. De få kvinnor som fortfarande kan få barn används som tjänarinnor och som ett slags avelsston för de i toppen av hierarkin.

TV-publiken känner inte bara igen vurmen för starka ledare, utan också hotet mot den mänskliga existensen som vi konstant lever under på grund av miljöförstöring och klimatförändringar.

Kämpar med infertilitet

Nyligen presenterade Karolinska Institutet en studie om att ungefär var tionde kvinna i världen kämpar med infertilitet i minst 12 månader. En av orsakerna till den skrämmande utvecklingen beror på ftalater. Det är kemikalier som används för att göra plast hårdare, mjukare eller mer brandsäker, men de har en hormonstörande effekt när de kommer in i våra kroppar.

Shanna Swan är en amerikansk epidemiologiforskare som har skrivit den uppmärksammade boken "Count Down". Den handlar om att antalet spermier hos män i västvärlden minskade med hela 59 procent mellan 1973 och 2011. Fortsätter det i samma takt kommer antalet ligga på noll runt år 2045.
Dessutom krymper männens penisar i storlek.
Även Shanna Swan pekar på att det är ftalater som är den största boven, eftersom de påverkar hormonerna redan när barnet ligger i livmodern.

Förbud mot ftalater

Miljöorganisationen Greenpeace larmade redan för 26 år sedan om de hormonstörande ämnena som hotar vår fortplantningsförmåga. I en uppmärksammad reklamkampanj 1995 visade organisationen upp ett manligt skrev med en liten förkrympt snopp. Greenpeace har länge varit före sin tid, kanske börjar omvärlden äntligen komma ikapp.

Förra året klubbade EU-kommissionen igenom ett förbud mot ftalater i plast. Men så länge inte hela världen upphör med användandet av ftalater är riskerna att bli utsatt för kemikalierna stora.

Sker ingen genomgripande förändring kan verkligheten komma att överträffa dystopin i Handmaid's tale inom en inte alltför avlägsen framtid.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledare mellan kl 09:00–09:30. Skicka dina frågor eller synpunkter redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för ert engagemang i chatten! Ha en fortsatt fin dag, så får vi hoppas att fjärde säsongen av Handmaid's tale levererar ikväll.

 • Jonna Sima

  Joe Biden har skärpt tonen mot Kina och försöker även plocka upp ledartröjan i klimatfrågan. Det är ändå lite lovande inför framtiden om vilka krav väst kan ställa på Kina.

 • Inget land vill bli svarte petter och förarga Kina som är den största utsläppsboven av alla länder i världen då man fortfarande hänvisar att de tillhör utvecklingsländerna vilket givetvis är en utopi.

  Storpolitik kallas det visst 🤐

  Ronja
 • Jonna Sima

  Ftalaterna tränger in i kroppen genom våra slemhinnor. Och ja, dessvärre påverkar de även djurlivets reproduktion på liknande sätt.

 • Det står inget om hur ftalater kommer in i människokroppen men detta borde rimligtvis även påverka djurlivet eller?

  Annika
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.