Mejla

Jonna Sima

Svenonius riskerar livet på barn och mammor

Kvinnovården satt på svältkur ”Inte patientsäkert”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Region Stockholm går med 5,8 miljarder kronor i vinst. Samtidigt tvingas vården för kvinnor och barn till nedskärningar.
Region Stockholm går med 5,8 miljarder kronor i vinst. Samtidigt tvingas vården för kvinnor och barn till nedskärningar.

Besparingarna på förlossningsvården har gått för långt. Runt om i landet vittnar gravida kvinnor om den oro de känner inför förlossningen. Pandemin gör det osäkert om ens partner kan vara med vid ens sida och rapporter om resursbrist väcker katastroftankar hos många. Det är det sista man vill behöva fundera på som gravid.
Expressen-krönikören och På spåret-deltagaren Irene Pozar skrev i helgen en uppmärksammad krönika om sin förlossning i Stockholm förra våren. När hon börjar få förlossningsvärkar är hon i vecka 35 och får beskedet att det är fullt på förlossningen och att det inte går att ta henne till ett annat sjukhus. Inte förrän hon är fullt öppen får hon en plats, då är det för sent för ryggbedövning. Allt går ändå bra men hon blöder mycket och ber om fler plastskydd för att inte blöda igenom lakanen. Hon får ett nekande svar med motiveringen att de är så dyra.

Spara in på babyfilt och paprikaskivor

På sociala medier har en bild på en anslagstavla i fikarummet på Södersjukhusets Kvinnoklinik fått spridning. Där har personalen fått bidra med tips på hur verksamheten ska spara 72 miljoner kronor, som uppstått "på grund av en stor felfakturering".


Skippa det lilla påslakanet till babyfilten och sluta med paprika på smörgåsarna är två förslag.
En paprikaskiva? Inte ens med galghumor går det att svälja den svältkur som Stockholms Allianspartier har satt sjukvården för kvinnor och barn på. Det som gör de drakoniska nedskärningarna särskilt svåra att förstå är att Region Stockholm samtidigt har meddelat att de gått med 5,8 miljarder kronor i överskott under ett pandemiår.

Svenonius sparar på kvinnors bekostnad

Moderaten Irene Svenonius är högsta hönset i Region Stockholm. Hon säger att överskottet ska sparas i ladorna, inte återinvesteras i Stockholms sjukvård. Visserligen skrivs sjukhusens budgetar upp med 1,5 procent för 2021, men de äts pengarna upp av löneökningar. I praktiken innebär det en besparing. Återigen.
– Sluta driv sjukvården som ett företag med målet att gå med vinst, målet är att rädda människor, säger Kristin Wennmo Zuk, läkare på Södersjukhusets Kvinnoklinik i en debatt i TV4:s "Efter fem" med vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

Hon konstaterar att sjukvården på Kvinnokliniken i dag inte är patientsäker. Men pengar finns uppenbarligen i landets rikaste region. Irene Svenonius väljer bara att inte satsa dem på kvinnor och barns liv och hälsa.

Chatta med Jonna Sima om förlossningsvården mellan 09:00 och 09:30. Vad är dina erfarenheter? Tycker du att vården fungerar? Du kan skicka in dina kommentarer eller frågor redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för alla inspel! Jag är till och med mer upprörd nu än när jag skrev texten. Kvinnor och barn förtjänar mycket bättre vård än så här! Hoppas ni får en fortsatt bra dag alla läsare. /Jonna

 • Jonna Sima

  Det här problemet handlar inte alls bara om Stockholm. Bra att du påpekar det!

  Hoppas att ditt barn har klarat sig fint.

 • Det är inte bara i sthlm. Jag bor i södra Sverige. Min förlossning va allt utom säker o jag anmälde o sjukhuset fick kritik från IVO. Om mitt barn har fått skador får tiden utvisa.

  Jag tycker synd om barnmorskor som stressar för att ledningen ska bli nöjd. Det är allt utom patientsäkerhet

  Södra Sverige
 • Jonna Sima

  Det känner inte jag till? Tror nog att de skulle kunna komma överens om de får chansen att styra efter nästa val.

 • Som Anders Lindberg skrev så är de rödgröna arga på varandra i Stockholm så därför blir det ingen majoritet för det rödgröna blocket.

  Varför skulle vara intressant att få veta?

  Roger
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.